Alexandr Stoianoglo

„Găgăuzii nu vor fi primiţi în instituţiile medicale sau de învăţământ”. Stoianoglo avertizează cu „consecințe tragice”

Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la alegerile prezidențiale, a vorbit despre mesajele xenofobe de pe rețelele de socializare care vizează etnia sa – găgăuză. El a spus că „astfel de lucruri nu ar trebui să rămână nepedepsite” și că mesajele „arată nivelul nostru general de cultură și toleranță”. Potrivit candidatului, aceste mesaje pot duce „la consecințe foarte tragice”. „Găgăuzii nu vor fi primiţi în instituţiile medicale sau de învăţământ. Cei vorbitori de limba rusă”, a continuat candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, fără să argumenteze prognozele. De menționat că partidul de guvernare a publicat pe 23 octombrie o declarație în care condamnă orice instigare la ură. Iar pe 24 februarie, Maia Sandu a făcut apel la unitate.

UPDATE (13:10) Știrea a fost editată. Leadul a fost completat cu informația care inițial era doar în background – despre faptul că Maia Sandu a făcut apel la unitate. La fel, a fost completată cu informația despre faptul că PAS s-a disociat de mesajele xenofobe și le-a condamnat.

La Exclusiv TV, Stoianoglo a vorbit despre mesajele xenofobe de pe rețelele de socializare care vizează etnia sa – găgăuză.

„Astfel de lucruri nu ar trebui să rămână nepedepsite. Îmi este foarte clar cine este inițiatorul tuturor acestor lucruri. Și în ciuda faptului că partidul de la putere s-a detașat de declarația unora dintre susținătorii săi, știu că acest subiect se discută foarte aprins între ei, mai ales în ultima lună, pentru că nimeni nu s-a așteptat că eu voi intra în campania electorală în acest fel și voi schimba puterea lucrurilor. Toți visau doar la primul tur. (…) Ceea ce s-a întâmplat era absolut evident pentru mine. (…) Și aceasta arată nivelul nostru general de cultură și toleranță. (…) O țară care aspiră la aderarea la UE împarte oamenii după etnie și limbă. Este aceasta o alegere europeană, valori europene?”, a comunicat Stoianoglo. 

Potrivit candidatului, aceste mesaje pot duce „la consecințe foarte tragice”.

Întrebat „cum de unit o societate atât de radicalizată”, el a răspuns: „Doar cu măsuri punitive nu putem rezolva această problemă. Astăzi nu urmăresc scopul de a-i aduce pe acești oameni în fața justiției, pentru că acest lucru va da naștere la o nouă cursă a evenimentelor. Dar avem mai multe instrumente pentru asta. Avem o elită politică care trebuie să răspundă corespunzător. Avem societatea civilă, care trebuie să-și exprime poziția. Avem instituții de putere care sunt cumva conectate cu acest proces. Pentru că ceea ce s-a făcut acum la nivel de stat va duce la nemulțumiri. (…) Găgăuzii nu vor fi primiţi în instituţiile medicale sau de învăţământ. Cei vorbitori de limba rusă”. 

***

Pe 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie.

După ce Stoianoglo a acces în turul II, mai mulți activiști au venit cu reacții pe rețelele de socializare în care s-au arătat deranjați de acest lucru, făcând trimitere la etnia concurentului electoral. Aceștia au folosit fraze precum: „Ce facem noi? Dăm țara pe mâna unui găgăuz?” și „Un moldovean adevărat niciodată nu votează un găgăuz. Găgăuz înseamnă trădător de țară”. Ex-candidata la funcția de președinte Natalia Morari a scris, pe 22 octombrie, că „Maia Sandu este personal responsabilă de această campanie de ură, xenofobie și discriminare pe criterii etnice și politice a contracandidatului său, Alexandru Stoianoglo, dar și a fiecărui al doilea cetățean din țară, care și-a exprimat altă opțiune de vot în cadrul referendumului”. Între timp, PAS a publicat o declarație în care a condamnat atacurile xenofobe și instigarea la ură interetnică după ce mai mulți activiști au promovat mesaje împotriva lui Stoianoglo, candidat în turul II al alegerilor prezidențiale, din cauza etniei sale – găgăuză. Detalii AICI.

Pe 24 octombrie, președinta țării și candidata la scrutinul prezidențial Maia Sandu a îndemnat cetățenii să nu divizeze oamenii după etnii și să nu-i învinovățească pe cei „care au votat într-un fel sau altul”. „Vă rog foarte mult să avem grijă de unitatea noastră. Toți suntem parte din Moldova”, a comunicat Sandu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: