Gala premiilor feministe: 8 femei au fost premiate pentru lupta pentru egalitate de gen

Opt femei din Republica Moldova au fost premiate pentru eforturile pe care le depun în lupta împotriva violenței în familie, violenței și discriminării față de femei și crearea comunităților feministe. Activitatea celor opt femei a fost remarcată la prima ediție a Galei Premiilor Feministe din cadrul Conferinței pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, ediția IV, organizată de Coaliția Națională „Viața fără Violență”.

„Zilnic, fiecare dintre noi, din echipa extinsă a Coaliției, cunoaștem femeile, discutăm cu ele, aflăm istoriile lor și vedem munca pe care o depun în comunitățile lor. Comunități rurale, urbane, roma sau non-roma și vedem că activismul pornește de acolo. Ele sunt cele care fac schimbarea. Ele sunt cele care ne motivează să continuăm în mișcarea noastră feministă”, a povestit Nicoleta Sava, coordonatoarea programului de granturi a Coaliției Naționale „Viață fără Violență” despre cum a apărut idee Galei Premiilor Feministe.

„Mă bucur că mișcarea feministă în Moldova se dezvoltă. Noi avem aceleași scopuri: de a lupta cu inegalitatea de gen. Am vorbit despre prevenirea și eliminarea violenței domestice și trebuie să acționăm”, a încurajat reprezentanta UN WOMAN, Dominica Stojanovska, câștigătoarele.

Premiile oferite în cadrul Galei au fost posibile datorită partenerilor QUBO Communications, Gardy.me și UN Women. „Misiunea noastră este să fim un ajutor pentru femeile în pericol, atunci când nu au alte soluții. Din fericire, avem tehnologia care lucrează în favoarea noastră și putem apăsa doar un buton ca să fim conectați cu cel mai apropiat echipaj de securitate privat”, a relatat Aliona Rotaru, manageră Gardy.me.

Aproximativ 80 la sută din dosarele depuse au fost trimise de către prietenele, beneficiarele, susținătoarele sau colegele activistelor nominalizate. Întrucât au fost propuse peste 50 de candidaturi, echipa Coaliției Naționale „Viața fără violență” a decis să ofere și patru premii speciale.

Câștigătoarele celor trei categorii de bază, care vor beneficia de un premiu de 300 euro, sunt:

  • Cristina Comerzan – Cea mai activă lideră comunitară
  • Sofia Grâu și Iulia Uzun – Cele mai implicate tinere activiste
  • Polina Cupcea – Cel mai bun material jurnalistic

Cristina Comerzan ajută femeile victime ale violenței. În unele cazuri, cu ajutorul donațiilor, reușește să achiziționeze locuințe pentru cele care decid să iasă din acele relații. În cazul femeii arse cu acid, a ajutat-o în procesul de recuperare. Comerzan face și muncă de sensibilizare a comunității sale cu privire la violența împotriva femeilor.

Sofia Grâu și Iulia Uzun pledează pentru educația sexuală în Găgăuzia. „Era dorința noastră de a schimba ceva în mediul nostru, mai cu seamă în Găgăuzia și în mediul rural, unde nu ai acces la o anumită informație. Noi ne-am dorit să oferim această șansă altor adolescenți”, spune Sofia Grâu.

Materialul Polinei Cupcea „Mă tem pentru viața mea”, a semnalat mai multe deficiențe în sistemul de prevenire și combatere a violenței domestice. După publicare s-au autosesizat mai multe autorități, printre care Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familiei și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care a trimis o echipă la fața locului pentru a investiga cazul protagonistei. După publicarea materialului pe rețelele de socializare, mai multe femei au recunoscut despre faptul că au parte de abuzuri de zeci de ani din partea partenerilor.

Au mai fost oferite și patru premii speciale pentru activitate remarcabilă în promovarea egalității de gen, prevenirii și combaterii violenței. Premiile în valoare de 200 euro vor ajunge la:

  • Adriana Schițanu, asistentă socială
  • Georgeta Carasiucenco, jurnalistă
  • Lorelei Grigoriță, activistă 
  • Natalia Gavrilenco, profesoară

Adriana Schițanu oferă consiliere familiilor din comunitate cu referire la prevenirea şi combaterea violenței. „Femeia trebuia să trăiască fără violență. Trebuie respectată, iubită pentru o viață mai bună.”

Natalia Gavrilenco promovează egalitatea de gen și activismul civic în sistemul educațional. În interacțiunile ei zilnice cu tinerii transmite mesaje împotriva violenței. Natalia oferă un mediu sigur și conștient de problematica violenței în familie și subliniază importanța egalității de gen. 

Lorelei Grigoriță este prima activistă care a raportat cazul CarVertical la poliție. „În general acționez după simțul dreptății și practic anul acesta am văzut foarte multă nedreptate și în continuare văd că se întâmplă chestia asta. Eu tare mă bucur că aici sunt înconjurată de oameni cu valori care se susțin și se solidarizează reciproc.”

Jurnalista Georgeta Carasiucenco, care a intervievat câteva victime ale grupurilor de Telegram „CarVertical” a adăugat că „victimele își doresc ca agresorii să fie pedepsiți, dar din păcate ele nu au încredere să se adreseze poliției. În schimb au suficientă încredere să se adreseze activiștilor civici jurnaliștilor.”

Gala Premiilor Feministe din cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor s-a încheiat cu un recital al interpretei Tania Cerga.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicușor Dan, reacție la interdicția lui Ceban și întâlnirile cu oficiali români: „Nu se va mai întâmpla în următorii 5 ani”

Interdicția de intrare pe teritoriul României aplicată primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost aplicată în rezultatul unei evaluări de securitate națională. Declarația a fost făcută de președintele român, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă subiectul a fost discutat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Nicușor Dan a precizat că „nu s-a discutat în ședința CSAT, însă există și alte mecanisme prin care statul român reacționează când observă o amenințare la adresa securității sale naționale”.

„Unul din aceste mecanisme a fost accesat și în cazul domnului Ceban. Acesta și este motivul pentru care nu putem să facem mai multe comentarii”, a răspuns Dan.

Întrebat de jurnaliști dacă această măsură are un caracter punctual, având în vedere că Ion Ceban a fost primit în ultimii ani de mai mulți demnitari de rang înalt, inclusiv de premierul Marcel Ciolacu, președintele României a răspuns: „Asta nu se va mai întâmpla în următorii cinci ani. A fost o chestiune de securitate națională, asta e ce pot să vă spun. O evaluare de securitate națională în privința domniei sale”.

În privința duratei interdicției – cinci ani – și nu zece, care reprezintă următoarea treaptă prevăzută de lege, Nicușor Dan a precizat că și această decizie a fost fundamentată, la fel, pe considerente de securitate.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe 10 iulie, primarul capitalei, Ion Ceban, a revenit cu noi acuzații. Acesta susținea că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de PAS la alegerile prezidențiale din România. Președinția de la Chișinău a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Și ministrul Educației și Cercetării, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a respins acuzațiile. Potrivit lui, măsura are legătură cu faptele edilului, nu cu PAS. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului. De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
screenshot

Apostolova și Fotescu sar în apărarea Marinei Tauber, plecată din Moldova de 6 luni. Cum (nu) răspund de ce nu se prezintă la ședințele de judecată

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani are loc o nouă ședință în dosarul în care deputata Marina Tauber, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, este învinuită de finanțare ilegală a ex-Partidul „ȘOR”. Deputata Reghina Apostolova, prezentă pentru a-și susține colega, s-a declarat revoltată că procurorii cer 13 ani de închisoare pentru aceasta și susține că Tauber nu ar fi comis faptele care i se impută.

Corespondenta NM Corina Malcocean i-a surprins pe deputații Reghina Apostolova și Vadim Fotescu pe holurile instanței. Aceasta le-a pus mai multe întrebări în legătură cu Tauber, care lipsește de peste 6 luni din Republica Moldova.

Considerăm că cauza care este fabricată în privința liderilor de opoziție, precum Evghenia Guțul, Marina Tauber, este presiune politică asupra opoziției. Al doilea moment: ne-a revoltat solicitarea Procuraturii că Marinei Tauber trebuie să-i fie dați 13 ani de închisoare pentru încălcări pe care nu le-a comis”, a spus Reghina Apostolova.

Întrebată de ce Tauber nu vine la ședințele de judecată, parlamentara a spus: „Nu sunt avocatul său și n-am discutat acest subiect cu ea – de ce nu frecventează (ședințele de judecată n. r.). Există dreptul omului, conform legii, pentru prezența și absența sa”.

Corespondenta NM a încercat să discute și cu Vadim Fotescu, însă acesta a adoptat un ton defensiv și a refuzat practic să răspundă la întrebări. Acesta a menționat că nu va discuta până nu va exista „presă independentă”.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. La eveniment au fost prezenți inclusiv Apostolova și Fotescu.

22 de pompieri din Moldova au plecat în Grecia: vor lupta cu incendiile, alături de colegi din România și alte țări europene

Un contingent format din 22 de pompieri moldoveni, cu 6 autospeciale, a plecat astăzi, 14 iulie, spre Grecia, într-o nouă misiune internațională de sprijin pentru autoritățile elene, care se confruntă cu incendii de vegetație. Aceștia vor interveni, timp de două săptămâni, în orașul Patras, alături de echipe din România, Franța, Cehia și Austria. Poliția de Frontieră confirmă că echipamentele și personalul au trecut deja vama.

Misiunea are loc în cadrul Programului european de pre-poziționare a echipelor specializate și va dura timp de o lună. Echipele se vor schimba o dată la două săptămâni, anunță Ministerul de Interne. 

„Astăzi este mai mult decât o zi în care însoțim o echipă într-o misiune internațională. Este o zi în care Moldova trimite curajul și priceperea acolo unde este mare nevoie de ele. Grecia trece prin momente dificile, incendiile de vegetație, alimentate de schimbările climatice, pun în pericol vieți, gospodării și păduri întregi. Într-un astfel de moment, Moldova spune prezent alături de ceilalți parteneri europeni care s-au aflat în ajutorul solicitat de Grecia,” a declarat ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin.

„De fiecare dată, salvatorii noștri au demonstrat că sunt profesioniști bine pregătiți și gata să intervină atunci când este nevoie. Sunt convins că această misiune va consolida și mai mult capacitățile Serviciului pentru Situații de Urgență din țara noastră”, a scris președintele Parlamentului, Igor Grosu, pe rețele.

Aceasta este a cincea misiune internațională de intervenție pentru Republica Moldova și a doua desfășurată în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă. În 2024, pompierii noștri au intervenit în 8 incendii de proporții pe teritoriul Greciei și au salvat 3 vieți. Implicarea lor a fost apreciată de autoritățile locale și comunitățile afectate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

SUA au un nou reprezentat diplomatic la Chișinău: Kevin Covert preia funcția de Însărcinat cu afaceri

Statele Unite ale Americii (SUA) au un nou reprezentant diplomatic la Chișinău. Kevin Covert a revenit în Republica Moldova în calitate de Chargé d’Affaires al Ambasadei SUA, după ce Daniela DiPierro și-a încheiat mandatul în țara noastră. El a mai ocupat această funcție și în decembrie 2024.

Diplomat de carieră, Covert este detașat în prezent din funcția de director pentru Afaceri Est-Europene la Departamentul de Stat al SUA, unde este responsabil de Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Anterior, Kevin Covert a deținut funcțiile de director pentru Afaceri din Afganistan, șef adjunct al misiunii diplomatice a SUA în Noua Zeelandă și însărcinat cu afaceri al SUA în Tadjikistan.

Noul Însărcinat cu Afaceri ad-interim al SUA în Moldova, Kevin Covert, a absolvit Universitatea Cornell, Colegiul Pembroke (Oxford) și Școala Diplomatică din cadrul Universității Georgetown. Vorbește rusă, ucraineană și franceză și a studiat arabă, kazahă, coreeană, tadjică și Te Reo Māori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Vasile Bolea/Facebook

Cu protest în fața CEC, blocul „Victorie” afiliat lui Șor a depus actele pentru alegeri: „În septembrie vom câștiga”

Blocul „Victorie”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a se înscrie în cursa parlamentară din 28 septembrie. Printre cei care au prezentat documentele se numără deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, precum și liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu. În fața sediului CEC, zeci de susținători au protestat, scandând mesaje anti-guvernare și „Noi suntem poporul” sau „Cerem să înregistrați blocul „Victorie”!”.

„Astăzi am venit cei patru reprezentanți, președinți de partide, pentru un scrutin foarte important pentru Republica Moldova. Sunt convins că de această dată nu vor reuși să nu ne  înregistreze și vom izbuti. Victorie!”, a declarat Bolea în fața mulțimii, după ce a depus actele la CEC.

Alexandr Suhodolski a declarat, la rândul său, că „Victoria” lui Șor dorește „să ridice Moldova din genunchi” și că toate documentele au fost întocmite legal: „Suntem convinși că am făcut totul corect. În septembrie, cu siguranță vom câștiga”.

Președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a respins acuzațiile potrivit cărora blocul ar acționa în interesul unor forțe străine. „Lucrăm în interesul cetățenilor Republicii Moldova – pentru ca fiecare să trăiască mai bine. (…) Promitem că lupta noastră se va încheia atunci când fiecare cetățean va trăi cu adevărat bine”.

Reamintim că, pe 6 iulie, Ilan Șor a organizat, la Moscova, un nou congres al Blocului „Victorie” – lansat acum un an, în ajunul alegerilor prezidențiale. La eveniment au participat mai mulți primari și deputați afiliați acestuia, inclusiv Marina Tauber, care a plecat din țară în ianuarie și de atunci nu s-a mai întors. La fel, la congresul lui Șor au fost prezenți oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

În cadrul reuniunii, Ilan Șor – condamnat definitiv în Moldova la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară – a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” pentru Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare cu bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare pentru finanțarea ilegală a ex-partidului Șor – cap de listă. Guvernatoarea UTAG a declarat pentru NM că va accepta să deschidă lista electorală a Blocului: „M-a bucurat decizia”.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova, organizat de oligarhul fugar Ilan Șor.

***

Blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC între 20 iunie și 13 august, conform programului calendaristic pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamnă, aprobat de CEC.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare, în schimb, în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: