Opt femei din Republica Moldova au fost premiate pentru eforturile pe care le depun în lupta împotriva violenței în familie, violenței și discriminării față de femei și crearea comunităților feministe. Activitatea celor opt femei a fost remarcată la prima ediție a Galei Premiilor Feministe din cadrul Conferinței pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, ediția IV, organizată de Coaliția Națională „Viața fără Violență”.
„Zilnic, fiecare dintre noi, din echipa extinsă a Coaliției, cunoaștem femeile, discutăm cu ele, aflăm istoriile lor și vedem munca pe care o depun în comunitățile lor. Comunități rurale, urbane, roma sau non-roma și vedem că activismul pornește de acolo. Ele sunt cele care fac schimbarea. Ele sunt cele care ne motivează să continuăm în mișcarea noastră feministă”, a povestit Nicoleta Sava, coordonatoarea programului de granturi a Coaliției Naționale „Viață fără Violență” despre cum a apărut idee Galei Premiilor Feministe.
„Mă bucur că mișcarea feministă în Moldova se dezvoltă. Noi avem aceleași scopuri: de a lupta cu inegalitatea de gen. Am vorbit despre prevenirea și eliminarea violenței domestice și trebuie să acționăm”, a încurajat reprezentanta UN WOMAN, Dominica Stojanovska, câștigătoarele.
Premiile oferite în cadrul Galei au fost posibile datorită partenerilor QUBO Communications, Gardy.me și UN Women. „Misiunea noastră este să fim un ajutor pentru femeile în pericol, atunci când nu au alte soluții. Din fericire, avem tehnologia care lucrează în favoarea noastră și putem apăsa doar un buton ca să fim conectați cu cel mai apropiat echipaj de securitate privat”, a relatat Aliona Rotaru, manageră Gardy.me.
Aproximativ 80 la sută din dosarele depuse au fost trimise de către prietenele, beneficiarele, susținătoarele sau colegele activistelor nominalizate. Întrucât au fost propuse peste 50 de candidaturi, echipa Coaliției Naționale „Viața fără violență” a decis să ofere și patru premii speciale.
Câștigătoarele celor trei categorii de bază, care vor beneficia de un premiu de 300 euro, sunt:
- Cristina Comerzan – Cea mai activă lideră comunitară
- Sofia Grâu și Iulia Uzun – Cele mai implicate tinere activiste
- Polina Cupcea – Cel mai bun material jurnalistic
Cristina Comerzan ajută femeile victime ale violenței. În unele cazuri, cu ajutorul donațiilor, reușește să achiziționeze locuințe pentru cele care decid să iasă din acele relații. În cazul femeii arse cu acid, a ajutat-o în procesul de recuperare. Comerzan face și muncă de sensibilizare a comunității sale cu privire la violența împotriva femeilor.
Sofia Grâu și Iulia Uzun pledează pentru educația sexuală în Găgăuzia. „Era dorința noastră de a schimba ceva în mediul nostru, mai cu seamă în Găgăuzia și în mediul rural, unde nu ai acces la o anumită informație. Noi ne-am dorit să oferim această șansă altor adolescenți”, spune Sofia Grâu.
Materialul Polinei Cupcea „Mă tem pentru viața mea”, a semnalat mai multe deficiențe în sistemul de prevenire și combatere a violenței domestice. După publicare s-au autosesizat mai multe autorități, printre care Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familiei și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care a trimis o echipă la fața locului pentru a investiga cazul protagonistei. După publicarea materialului pe rețelele de socializare, mai multe femei au recunoscut despre faptul că au parte de abuzuri de zeci de ani din partea partenerilor.
Au mai fost oferite și patru premii speciale pentru activitate remarcabilă în promovarea egalității de gen, prevenirii și combaterii violenței. Premiile în valoare de 200 euro vor ajunge la:
- Adriana Schițanu, asistentă socială
- Georgeta Carasiucenco, jurnalistă
- Lorelei Grigoriță, activistă
- Natalia Gavrilenco, profesoară
Adriana Schițanu oferă consiliere familiilor din comunitate cu referire la prevenirea şi combaterea violenței. „Femeia trebuia să trăiască fără violență. Trebuie respectată, iubită pentru o viață mai bună.”
Natalia Gavrilenco promovează egalitatea de gen și activismul civic în sistemul educațional. În interacțiunile ei zilnice cu tinerii transmite mesaje împotriva violenței. Natalia oferă un mediu sigur și conștient de problematica violenței în familie și subliniază importanța egalității de gen.
Lorelei Grigoriță este prima activistă care a raportat cazul CarVertical la poliție. „În general acționez după simțul dreptății și practic anul acesta am văzut foarte multă nedreptate și în continuare văd că se întâmplă chestia asta. Eu tare mă bucur că aici sunt înconjurată de oameni cu valori care se susțin și se solidarizează reciproc.”
Jurnalista Georgeta Carasiucenco, care a intervievat câteva victime ale grupurilor de Telegram „CarVertical” a adăugat că „victimele își doresc ca agresorii să fie pedepsiți, dar din păcate ele nu au încredere să se adreseze poliției. În schimb au suficientă încredere să se adreseze activiștilor civici jurnaliștilor.”
Gala Premiilor Feministe din cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor s-a încheiat cu un recital al interpretei Tania Cerga.