Facebook/Boris Gîlcă

Gâlcă: Fetița ucisă în parcul Alunelul avea 1 an și 2 luni și a suferit un traumatism cranian deschis

Copilul care a murit după ce a fost lovit de o creangă în parcul Alunelul din Chișinău avea 1 an și două luni. Fetița a suferit un traumatism cranian deschis, iar medicii nu au reușit să o salveze.

Boris Gîlcă, șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău, a precizat că fetița era născută pe 12 martie 2021.

Ambulanța a preluat copilul și l-a transportat la cel mai apropiat spital. Acolo a ajuns la ora 11:55. A fost direcționată în sala de reanimare, unde era deja echipa de resuscitare. Au fost executate toate procedurile. Cazul a fost de mare responsabilitate și am solicitat imediat și reanimobilul, pentru o eventuală transferare a copilului la o secție specializată de neurochirurgie pediatrică. Cu regret, copilul nu a răspuns la tehnicile de resuscitare și ulterior a fost stabilită moartea clinică și biologică”, a relatat oficialul.

Boris Gîlcă a precizat că fetița a suferit un traumatism deschis al craniului.

Amintim că tragedia s-a produs pe 14 mai în parcul Alunelul. A fost demarată o anchetă internă în cadrul Primăriei Chișinău. Șeful întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a fost suspendat din funcție.

Potrivit lui Ion Ceban, în perioada ianuarie-mai 2022, Spații Verzi a transmis către Agenția de Mediu cereri de autorizare pentru curățarea a 3066 de arbori. Dintre aceștia, au fost autorizați spre curățare 2288. Din 620 de cereri pentru defrișare, s-au aprobat 242.

De menționat că Agenția de Mediu a subliniat că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista arborilor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari || NewsMaker

Curtea Constituțională spune „NU” demersului MAN împotriva numirii judecătorilor constituționali

Curtea Constituțională a respins cererea deputatului neafiliat Gaik Vartanean de suspendare a hotărârilor Guvernului și Parlamentului privind desemnarea judecătorilor constituționali Domnica Manole, Sergiu Litvinenco, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Potrivit instituției, cererea deputatului nu a avut „o motivare suficientă şi convingătoare”.

„Cererile privind suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se menționează în actul de hotărâre.

Menționăm că deputatul Gaik Vartanean a depus, pe 2 iulie, o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la numirea noii componențe a Înaltei Curți.

„Guvernul și Parlamentul au forțat procesul de numire a noilor judecători cu câteva luni înainte de expirarea mandatului actualei componențe a CC și cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului actualului Parlament. Această grabă nejustificată contravine normelor constituționale și principiilor democratice”, a declarat Gaik Vartanean.

***

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul i-a numit judecători la Curtea Constituțională (CC) pe ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și actuala președintă CC, Domnica Manole. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 24 iunie.

Nicolae Roșca și Liuba Șova au fost numiți de Parlament în funcțiile de judecători la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată, pe 26 iunie, cu votul a 54 de deputați. Înainte de vot, mai mulți parlamentari le-au adresat întrebări candidaților.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: