Gavrilița: Licitația cu firma rusească „Silovîie Mașînî” a fost întreruptă
Full Article 3 minutes read

Gavrilița: Licitația cu firma rusească „Silovîie Mașînî” a fost întreruptă

Firma rusească Silovîie Mașînî (Силовые Машины) nu va implementa proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica. Licitația a fost întreruptă. Declarația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

„Este vorba despre o licitație care a avut loc, care s-a început înainte de votarea Guvernului. Această licitație a avut loc în contextul proiectului Băncii Mondiale, după regulile Băncii Mondiale, cu supravegherea ei. Și la această licitație care, credem noi, a fost problematică, dar pe care nu noi am început-o, a fost un câștigător, este o companie care a construit aceste turbine la Termoelectrica. Eram puși în fața unor alegeri, dacă acceptăm rezultatele licitației și reparăm aceste turbine sau avem anumite riscuri legate de uzarea turbinelor pe viitor”, a spus premierul.

Gavrilița a declarat că acum „ecuația de risc s-a schimbat”. „Pentru că s-a început războiul, sunt aplicate sancțiunile și riscăm, inclusiv sancțiuni secundare. De aceea, Guvernul nu susține acest contract și nu va intra în vigoare acest contract”, a precizat Gavrilița.

„Va trebui anulată licitația și va trebui să decidem care sunt opțiunile în continuare”, a mai spus prim-ministra.

***

Recent, a avut loc un scandal în jurul licitației privind reabilitarea a două blocuri energetice de la Termoelectrica. Consorțiul româno-american în domeniul energetic contestă rezultatele acesteia, după ce compania română „General Electric” a vrut să participe la licitația pentru lucrările de reabilitare a blocurilor energetice de la „Termolectrica”, dar nu s-a calificat la condițiile prevăzute de caietul de sarcini. Licitația a fost câștigată de „Horus”, o companie moldovenească cu rădăcini în offshore, care își propune să reabiliteze cele două blocuri de la Termoelectrica în parteneriat cu o companie rusă, aflată sub sancțiuni internaționale.

Reprezentanții consorțiului sunt convinși că, alături de partenerul american, dețin tehnologii moderne, necesare pentru reabilitarea blocurilor energetice. Mai mult, potrivit reprezentanților companiei, licitația ar fi fost trucată. Aceștia aduc drept argument faptul că „Silovîe Mașînî”, compania rusă parteneră a firmei „Horus”, nu putea participa la licitație în situația în care se află sub sancțiuni internaționale.

Potrivit unui comunicat de presă al Termoelectrica, „compania s-a autosesizat și a luat act cu privire la informațiile apărute în mass-media și declarațiile referitoare la desfășurarea procedurilor de licitație”. Întreprinderea declarat că va reveni ulterior cu informații sau cu o reacție la acest subiect.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: