gov.md

Gavrilița și Revenco au mers în Ucraina. Au transmis un lot de ajutoare, în valoare de €1,2 mln

Guvernul Republicii Moldova a transmis, pe 2 aprilie, Ucrainei prima tranșă dintr-un lot de ajutor umanitar în valoare totală de 24 mil. lei (1,2 mil. euro), în baza deciziei aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale. Cu această ocazie, premierul Natalia Gavrilița s-a deplasat în orașul ucrainean Mohyliv-Podilskyï pentru a transmite ajutoarele Guvernatorului regiunii Vinnița, Serghei Borzov. 

Acest ajutor este un gest de susținere din partea poporului Republicii Moldova pentru poporul ucrainean. Din prima zi de război, toată societatea s-a mobilizat ca să ajute miile de oameni care s-au refugiat în țara noastră. Deși Republica Moldova are suficiente probleme, considerăm absolut necesar să îi ajutăm pe vecinii noștri ucraineni care traversează o perioadă extrem de dificilă”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Lotul include stocuri furnizate de următoarele instituții:

– Ministerul Muncii și Protecției Sociale: lenjerie de pat, seturi de igienă pentru femei și copii, dezinfectant, paturi, scutece și seturi de baie, dar și produse alimentare nealterabile, în valoare de circa 430 de mii de euro;

– Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: seturi de igienă pentru familie, saci de dormit, saltele, pături, perne, mănuși și măști chirurgicale și alte bunuri, în valoare de peste 230 de mii de euro;

– Ministerul Sănătății: medicamente, consumabile și echipament medical, în sumă de peste 150 de mii de euro;

– Agenția Rezerve Materiale: consumabile și echipament medical și stații și pompe electrice în valoare de peste 370 de mii de euro;

– Agenți economici: produse alimentare și de primă necesitate în sumă de 15.700 euro.

Prim-ministrul a fost însoțit de către ministrul de Interne, Ana Revenco.

Din partea celor 16 mii de angajați ai afacerilor interne, salvatori, pompieri, polițiști, am transmis un mesaj de încurajare pentru colegii noștri din Ucraina. Cei care acum luptă pentru pace, pot să fie liniștiți pentru familiile lor, care se află în Moldova, pentru copiii lor, cei care abia fac primii pași și pentru cei care învață primele cuvinte. Pentru noi toți, cuvântul „Pace” are o valoare supremă. Din puținul pe care-l avem, vom ajuta cu tot ce ne stă în puteri”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

De la Vinnița, cele șapte camioane cu produse vor fi distribuite conform necesităților instituțiilor din diferite sate și orașe ucrainene. Cel de-al doilea lot de ajutoare umanitare este planificat să fie distribuit țării vecine în perioada următoare.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: