Gazprom și Kremlinul, principalii vinovați de declanșarea crizei energetice. Principalele concluzii după ședința CSS
Full Article 3 minutes read

Gazprom și Kremlinul, principalii vinovați de declanșarea crizei energetice. Principalele concluzii după ședința CSS

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Kremlinul și Gazprom de provocarea intenționată a crizei energetice și a subliniat că Republica Moldova nu împiedică tranzitul gazelor rusești prin teritoriul său. Declarațiile au fost făcute de către șefa statului, la un briefing de presă pe 14 ianuarie 2025, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în care au fost analizate situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru sprijinirea populației afectate de criză. 

„Această criză este provocată de Gazprom, în pofida obligațiilor contractuale pe care le are. Gazele naturale nu sunt livrate în volumul promis, iar malul drept nu primește nimic, deși Gazprom a fost informat în repetate rânduri că Republica Moldova nu blochează tranzitul”, a declarat Maia Sandu. Ea a adăugat că „malul drept nu are datorii la gaz, așa cum insinuează partea rusă. Auditul internațional a confirmat acest lucru”.

Președinta a subliniat că autoritățile de la Chișinău au încercat să găsească soluții împreună cu administrația de la Tiraspol, însă răspunsurile au fost negative.

„Chișinăul s-a adresat Tiraspolului încă din luna noiembrie 2024 pentru a discuta situația și a elabora soluții. Răspunsul a fost negativ. Au refuzat inclusiv oferta unui ajutor umanitar, atât din partea noastră, cât și din partea partenerilor internaționali”, a explicat Maia Sandu.

Ea a detaliat că autoritățile de la Chișinău s-au oferit să achiziționeze gaz pentru malul stâng și, împreună cu Ucraina, să livreze cărbune pentru producerea energiei electrice. Totuși, aceste oferte au fost respinse.

„Am spus foarte clar că, dacă sunt pacienți în stare gravă, pot fi transferați în spitalele de pe malul drept. Nici măcar această ofertă nu a fost acceptată. Mai mult, ambulanțele de pe malul drept nu au acces în regiune”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a acuzat Kremlinul de încercarea de a genera tensiuni atât pe malul drept, cât și asupra regimului de la Tiraspol, pentru a destabiliza întreaga situație din regiune. „Scopul Kremlinului este clar: escaladarea situației și crearea unei crize artificiale”, a afirmat președinta.

De asemenea, în cadrul ședinței CSS, membrii Consiliului au discutat despre necesitatea investițiilor strategice în energie regenerabilă și eficiență energetică. Un proiect prioritar este punerea în funcțiune a liniei de tensiune înaltă Vulcănești-Chișinău până la sfârșitul anului 2025, potrivit Maiei Sandu.

Pe termen scurt, Guvernul a luat măsuri pentru a sprijini populația vulnerabilă. Printre acestea se numără acordarea de vouchere energetice, care vor acoperi până la 50% din cheltuielile pentru energie electrică. „Voucherele sunt destinate gospodăriilor vulnerabile, pentru a le ajuta să-și optimizeze consumul și să-și reducă cheltuielile pentru energie”, a spus președinta.

De asemenea, Guvernul a dezvoltat un mecanism pentru a compensa cheltuielile agenților economici afectați de criză. Potrivit Maiei Sandu, în următoarele zile vor fi anunțate detalii despre acest program. „Pentru acest sezon, Guvernul a alocat 2,9 miliarde de lei pentru a sprijini peste 600.000 de gospodării. Este un efort semnificativ, dar facem tot ce putem”, a subliniat șefa statului.

În încheiere, președinta a mulțumit cetățenilor care depun eforturi pentru a economisi energie electrică și a lansat un nou apel la solidaritate.

„Fiecare dintre noi poate contribui pentru ca prețul energiei să fie mai mic. Noi, la Președinție, am reușit să reducem consumul de energie electrică cu 12% în anul 2024, față de 2023, și vom continua să economisim”, a declarat Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: