Concernul Gazprom, căruia îi aparțin jumătate dintre acțiunile Moldovagaz, intenționează să oblige guvernul Moldovei să-și asume datoria de $7 mlrd a Transnistriei pentru gaz. Potrivit surselor NM, banii ar urma să fie achitați pe parcursul a 2-3 ani. Prevederile au fost incluse în schița unui acord care ar urma să fie semnat de către părți și care nu a fost făcut publică, deocamdată.
Despre un oarecare proiect de acord între Gazprom și guvernul moldovenesc, care ar soluționa problema gazului din Transnistria, s-a discutat și în cadrul audierilor desfășurate de Comisia parlamentară de control al finanțelor publice. Ședința a fost consacrată problemelor sistemice, legate de apărarea intereselor statului în calitate de acționar al Moldovagaz.
Două surse independente din cadrul guvernului au precizat pentru NM că schița acordului dintre executivul de la Chișinău și Gazprom are deocamdată caracter confidențial. Documentul este în gestiunea Ministerului Economiei.
Despre acest acord a menționat anterior și șeful Moldovagaz Vadim Ceban. Acesta a subliniat că problema datoriei la gaz, care a ajuns la $6,8 mlrd, depinde de decizia guvernului, iar una dintre soluții este decrisă în document.
„Există împiedimente politice, nu avem guvern plenipotențiar, însă, cel puțin, avem ce dezbate”, a menționat șeful companiei Moldovagaz.
Ceban a menționat că, în opinia sa, datoria Moldovagaz față de Gazprom este una comercială. În afară de asta, oficialul a asigurat participanții la audieri că, în realitate, este datoria Tiraspoltransgaz pentru livrarea gazului către compania Moldovagaz, fapt confirmat documentar, inclusiv în actele de încasare a datoriei.
Fără să ofere prea multe detalii despre conținutul acordului, despre acest lucru a menționat și Denis Tumuruc, şef adjunct al Direcţiei politici în domeniul energetic. Acesta a menționat că semnarea acordului este una dintre condițiile Gazpromului pentru aprobarea separării definitive a Moldovatransgaz de compania principală, prevedere inclusă și în celui de-al treilea Pachet energetic semnat de Moldova.
Menționăm că separarea urma să aibă loc până pe 1 mai. Este termenul-limită extins de secretariatul comunității energetice. Anterior, termenele fuseseră prelungite în repetate rânduri, pe parcursul unui an și jumătate.
Anterior, NM a scris ce riscă Moldovagaz pentru depășirea termenelor privind implementarea Pachetului III energetic – de la sancțiuni semnificative din partea UE, până la amenzi și privarea Moldovei de dreptul de vot în cadrul organizației.
Reprezentantul Agenției Proprietății Publice Mihai Soțchi a declarat că a fost creat un grup de lucru care elaborează proiectul acordului. Potrivit oficialului, partea moldovenească va solicita divizarea datoriei.
Unul dintre directorii ANRE Ștefan Creangă a criticat acordul. Acesta a declarat că guvernul nu trebuie în niciun caz să îl semneze, întrucât documentul nu este în avantajul țării noastre. Cu toate acestea, Creangă nu a precizat ce anume prevede documentul.
„Va fi o capcană pentru Moldova. În cadrul ședinței închise a guvernului din 25 martie, premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că nu va semna acest acord. Executivul nu își poate asuma această datorie”, a spus Creangă.
De asemenea, oficialul a spus că nu trebuie făcută legătura dintre datoria respectivă și separarea Moldovatransgaz în cadrul Pachetului III energetic: „Sunt lucruri diferite. Putem aștepta cu certificarea companiei până la sfârșitul anului. Dacă va fi nevoie, vom accepta sancțiuni financiare”, a adăugat directorul ANRE.
Expertul energetic Sergiu Tofilat, care a participat la audieri, a calificat condițiile Gazpromului drept „nimic altceva decât șantaj”. Acesta a recunoscut că subiectul este dificil de soluționat, întrucât Moldova depinde în totalitate de livrările de energie electrică de la centrala termoelectrică de la Cuciurgan, însă, dacă nu se va acționa, atunci datoria de miliarde va continua să fie asupra Moldovei, iar Gazpromul „va continua să finanțeze regimul separatist”.
„Haideți să numim lucrurile așa cum sunt: noi înțelegem de unde s-a luat datoria, cine nu plătește și din ce motiv, însă despre acest lucru nu știu institutele financiare internaționale, băncile cu care lucrează Gazprom. Informația despre acțiunile concernului rusesc în Moldova pot să dăuneze reputației pe piețele internaționale, iar drept urmare, să se reflecte la prețurile acțiunilor”, a conchis Tofilat.