Gazul mai ieftin lasă fără compensații în factură o categorie de cetățeni
Full Article 3 minutes read

Gazul mai ieftin lasă fără compensații în factură o categorie de cetățeni

Cetățenii incluși în categoria de vulnerabilitate „scăzută” vor achita pentru gazele naturale consumate până la sfârșitul sezonului rece, care se încheie în martie, conform prețului reglementat de ANRE – 14,47 lei/m3. Respectiv, aceștia nu vor mai primi compensații în factură, după ce noul tarif aprobat va intra în vigoare.

De menționat că ANRE a decis să scadă tariful la 13,39 lei/m3 (fără TVA), pentru consumatorii casnici, în ședința din 21 februarie. Asta înseamnă că, în facturi, prețul pentru un metru cub de gaze naturale va fi de 14,47 lei, cu TVA inclus. Hotărârea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PAS Radu Marian, susține că de noul tarif se vor putea bucura aproximativ 374 demii de consumatori casnici.

„De această micșorare vor beneficia aproximativ 374 mii consumatori care sunt în categoriile primare de compensații (au deja un tarif mai mic decât cel aprobat azi), precum și  cei care nu s-au înscris în programul de compensații”, a scris Marian pe rețelele de socializare.

Precizăm în acest context că, în prezent, cetățenii care au primit gradul de vulnerabilitate „extremă”, „foarte ridicată”, „ridicată” și „medie” achită un tarif lunar, cu compensații, de 12-12,6 lei/m3. Pe de altă parte, cetățenii încadrați în categoriile „scăzută”, „primară” și „fără vulnerabilitate” achită între 17 lei și 18,07 lei/m3 de gaz.

Astfel, până la sfârșitul acestui sezon rece, care se încheie în martie, consumatorii din primele 4 categorii (extremă, foarte ridicată, ridicată și medie) vor continua să achite gazul conform calculelor stabilite de Guvern, iar cei din ultimele 3 categorii (scăzută, primară și fără vulnerabilitate) – vor achita conform tarifului reglementat, de 14,47 lei/m3. Începând cu luna aprilie, toți consumatorii vor achita gazul la tariful stabilit de ANRE pe 21 februarie.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Municii și Protecției Sociale, Diana Blănaru a explicat: „Consumatorii vor achita tariful cel mai mic. Asta este ideea. dacă prețul se mărește, de exemplu, Guvernul va compensa mai mult și cetățenii vor achita tariful compensat. Dacă prețul scade, oricum cetățenii vor achita tariful cel mai mic. Adică, dacă tariful a scăzut atât de mult încât este mai mic decât celcompensat, o să-l plătească tariful mai mic”. 

Amintim că, ultima dată, prețul pentru gaz a fost redus în iunie 2023. În prezent, pentru un metru cub de gaze naturale, consumatorii casnici achită un preț de 16,73 lei (fără TVA), sau 18,07, cu TVA inclus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: