Geniștii au stabilit dacă obiectul descoperit la Briceni este periculos pentru localnici
Full Article 3 minutes read

Geniștii au stabilit dacă obiectul descoperit la Briceni este periculos pentru localnici

În urma verificărilor efectuate de echipa Bombteh pe perimetrul unde a căzut astăzi racheta, s-a constatat că nu există un pericol pentru cetățeni. Despre aceasta a informat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„Nu există nici un risc pentru cetățeni, întrucât perimetrul în care s-a produs incidentul este asigurat de patrule ale Poliției de Frontieră”, informează reprezentanții MAI.

La moment, IGSU desfășoară măsuri de evaluare a prejudiciului și discută cu APL-urile și locuitorii în legătură cu incidentul produs.

Totodată, echipa Bombteh este deja implicată în procesul de intervenție și primește suportul IGSU în realizarea activităților specifice întreprinse, pentru următoarele 24 ore.

Specialiștii în expertiză tehnico-explozivă vor stabili dacă obiectul descoperit de poliția de frontieră este parte componentă a unei rachete, are elemente explozibile în componență sau sunt doar părți dintr-o rachetă.

În conformitate cu planul de contingență al MAI, poliția de frontieră și-a intensificat patrularea și a ridicat gradul de alertă în zona inspectoratelor Briceni și Ocnița.

***

De menționat că în după amiaza zilei de astăzi, întregul teritoriu al Ucrainei a fost pus sub cod roșu din cauza alertei de raiduri antiaeriene. În context, Moldelectrica a avertizat că în Republica Moldova sunt posibile perturbări de furnizare a energiei electrice.

Potrivit presei din Ucraina, s-au auzit explozii în regiunile Odesa, Vinnița, Cerkasî și Kirovograd. Reprezentantul Forțelor Armate ale Ucrainei Iuri Ignat a spus că trupele ruse au lansat rachete din regiunile Volgodonsk, marea Neagră și marea Caspică. Ar fi vizate, în primul rând, obiective de infrastructură energetică.

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a anunțat că în apropierea orașului Briceni a fost descoperită o rachetă. Aceasta a fost depistată, într-o livadă, de o patrulă a poliției de frontieră. Zona a fost izolată. La fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și IGSU.

Premierul Natalia Gavrilița a spus că noul val de rachete asupra Ucrainei „generează consecințe directe și asupra țării noastre”. Oficialul a declarat că autoritățile depun toate eforturile ca să țină situația sub control și să nu admită riscuri pentru cetățeni.

Racheta descoperită în raionul Briceni, la mică distanță de frontiera cu Ucraina ar fi de model C-300 și ar aparține Ucrainei. Cel puțin asta susține expertul militar rus Alexei Leonkov. „Din primele informații, analizând imaginile publicate de partea moldovenească, fragmentele de rachetă fac parte din sistemul antiaerian de model C-300, utilizat activ de Ucraina în tentativele de a respinge atacurile rusești”, a declarat expertul militar rus. Leonkov a adăugat că incidentul seamănă cu cel din Polonia, care s-a produs acum câteva săptămâni, soldat cu doi morți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: