Geoană, despre pericolul militar pentru Moldova, capacitatea de apărare a Ucrainei și colaborarea cu NATO. Interviu NM
Full Article 4 minutes read

Geoană, despre pericolul militar pentru Moldova, capacitatea de apărare a Ucrainei și colaborarea cu NATO. Interviu NM

Rusia nu poate amenința pe cale militară securitatea Moldovei datorită asistenței NATO și ripostei Ucrainei, dar amenințările hibride nu au dispărut. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre acest lucru pe 4 aprilie într-un scurt interviu acordat NM. De asemenea, el și-a expus punctul de vedere referitor la calea Moldovei, puterea NATO și cooperarea NATO cu Moldova.

Despre amenințările la adresa Moldovei

Potrivit lui Geoană, Federația Rusă are intenții politice și strategice, dar nu are putere militară capabilă să amenințe securitatea și integritatea teritorială a Moldovei datorită capacității de a riposta a Ucrainei. „Chiar și în cea mai dificilă perioadă a acestui război care nu mai contenește, Ucraina, cu sprijinul nostru, poate continua să riposteze și să câștige acest război. Astfel, atât timp cât Ucraina rezistă și va continua să reziste, securitatea Moldovei este protejată indirect. Pe de altă parte, NATO își întărește pozițiile pe flancul estic. Finlanda și Suedia s-au alăturat alianței pe acest flanc, iar NATO devine semnificativ mai puternică și în regiunea Mării Negre, în România și Bulgaria. Astfel, chiar și indirect, Moldova nu are de ce să-și facă griji cu privire la agresiunea militară a Federației Ruse. Totodată, agresiunea hibridă – dezinformarea, șantajul energetic, utilizarea pârghiilor interne în această perioadă preelectorală foarte importantă în Republica Moldova va continua”, a spus Geoană.

Despre alegerea unei căi

Secretarul general adjunct al NATO a făcut apel la cetățenii Moldovei, indiferent de preferințele lor politice și de limba pe care o vorbesc, să aleagă democrația: „Oamenii sunt liberi să aleagă ceea ce vor să aleagă, dar cred că este imposibil să fie comparată cu viața din Occident: prosperitate, libertate, democrație, statul de drept este ceea ce reprezintă atât NATO, cât și Uniunea Europeană. Iar de cealaltă parte – viața într-un sistem închis, care evident nu oferă alternativa pe care mi-aș dori-o pentru țara mea sau pentru copiii și nepoții mei.”

Despre puterea NATO

Potrivit lui Geoană, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat radical situația în ceea ce privește securitatea în Europa și în lume. NATO își întărește apărarea. „Astăzi sunt 32 de țări în NATO. Dacă președintele Putin a vrut mai puțin NATO, acum are mai mult NATO. Acum are Finlanda și Suedia în direcția sa nordică. NATO își îndeplinește responsabilitățile față de cetățenii săi. Un miliard de oameni, jumătate din PIB-ul global, jumătate din puterea militară a planetei se află în țările NATO. Prin urmare, credem că reacția noastră a fost corectă. Susținem Ucraina pentru că acest fapt corespunde Cartei ONU”, a spus Geoană.

Despre cooperarea NATO cu Moldova

Mircea Geoană a menționat că cooperarea dintre Moldova și NATO depinde doar de dorința autorităților republicii și de popor. El a amintit că NATO cooperează cu Moldova de 30 de ani. În acest timp, la Chișinău s-au schimbat multe regimuri politice, au existat președinți din diferite segmente ale spectrului politic, diferite preferințe ideologice și strategice, dar acest parteneriat a continuat.

„În cele din urmă, răspundem solicitărilor Chișinăului. Parteneriatul nostru cu Republica Moldova este determinat de nevoile țării. Nu venim să impunem nimic. Respectăm neutralitatea Moldovei consfințită în Constituție. Acesta este primul lucru pe care îl face o organizație atât de serioasă precum NATO. Prin urmare, Moldova are un parteneriat complex cu noi. Îmi amintesc, după războiul din Transnistria, am ajutat la deminarea și la decontaminarea terenurilor agricole. Exemple de cooperare științifică, cooperare în domeniul cibernetic și în apărare, când Republica Moldova a luat, în opinia noastră, o decizie legitimă de a reîncepe investirea în capacitățile sale de apărare. Standardele NATO sunt cele mai bune din lume și este firesc să putem coopera și în acest sens. Apreciem cu adevărat că Republica Moldova este un partener comun al UE și NATO. Acest parteneriat ajută la creșterea rezistenței și la combaterea dezinformării. Prin urmare, susținem calea europeană a Moldovei, respectând neutralitatea constituțională. Aceasta este decizia suverană a Republicii Moldova – în ce direcție vrea să meargă, iar anul acesta este un an politic important pentru Moldova”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.

***
Mircea Geoană a acordat un scurt interviu pentru NM în marja întâlnirii miniștrilor de Externe ai țărilor membre NATO care are loc la Bruxelles, la care este acreditat corespondentul NM.

Alexandr Nugmanov, Bruxelles

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: