facebook.com/Gheorghe Avornic

Gheorghe Avornic și-a anunțat demisia din funcția de membru al CSP „benevol și nesilit de nimeni”

Avocatul Gheorghe Avornic și-a anunțat demisia din funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Acesta a menționat că decizia a luat-o „benevol și nesilit de nimeni”. Anunțul a fost făcut pe 31 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Avornic a mulțumit comisiei de concurs care i-a încredințat votul, însă spune că se retrage în favoarea „educației și științei”. Fără a o oferi nici un nume, academicianul s-a arătat deranjat de faptul că Academia de Științe a Moldovei a fost amenințată că va rămâne fără finanțe.

„Toată lumea și toți prietenii mei au zis să lupt. Eu aș face-o dacă aș fi singur, dar în spatele meu stau mulți oameni, multe colective și nu vreau să sufere în primul rând toate instituție din domeniul educației, culturii și cercetării unde s-a ajuns la cel mai înalt nivel să fie amenințări, că o să vină după bani, o să vadă AȘM. Eu nu vreau să critic pe nimeni, sunt capabil și dispun de probe și nu mă tem să fac acest lucru, dar nu vreau să sufere oamenii din cauza mea, așa cum s-a mai întâmplat anterior. Eu am mai trecut printr-o asemenea etapă, unde i-am pierdut pe ambii mei părinți în doar două luni la 65 și 66 de ani tot din cauza politicului și tot ce s-a vehiculat în mass media”, a declarat Avornic.

Amintim că Academia de Științe a Moldovei (AȘM) l-a desemnat pe Gheorghe Avornic la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile. Decizia a fost luată pe 20 ianuarie, de către Comisia de profil.

La scurt timp, deputatul PAS Dumitru Alaiba s-a arătat nemulțumit de această numire și a făcut o postare pe facebook, la care, cel, mai probabil s-a referit Avornic mai sus.

„Un “mulțumesc” Academiei de Științe pentru această conservă a lui Plahotniuc. O să ținem minte bine-bine rezultatul acestei “comisii” pentru timpurile când vor veni să ceară favoruri și privilegii pentru știință”, a scris Alaiba pe Facebook.

În seara de 27 ianuarie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu un comentariu cu referire la această desemnare, dând de înțeles integritatea lui Avornic nu este tocmai „ireproșabilă”.

Și președinta Maia Sandu a criticat această decizie a AȘM calificând-o drept „sfidare a intențiilor autorităților de a reforma justiția”.

Potrivit Ziarului de Gardă, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Gheorghe Avornic este un apărător al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc. Publicația a scris anterior că acesta deține proprietăți și firme în România și a fost cercetat într-un dosar penal.

Menționăm că și Parlamentul desfășoară concursul pentru selectarea candidatului la funcția de membru al CSP din partea Parlamentului. Acesta se desfășoară în două etape: depunerea și admisibilitatea dosarelor și interviul. Candidatul care va obține cel mai mare punctaj va fi prezentat Parlamentului pentru numirea în funcție de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități s-au întrunit pe 17 ianuarie în ședință, pentru a examina dosarele depuse de candidații la funcția de membru al CSP.

Aceștia au constatat că niciunul dintre candidați nu respectă criteriul de reprezentativitate a societății civile. Menționăm că la concurs au depus dosarul două persoane – Serghei Pleșca și Vasile Goian. Ambii sunt funcționari publici.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: