Maia Sandu, despre desemnarea lui Gheorghe Avornic în CSP: „Eu sunt foarte dezamăgită, nu știu ce a fost asta”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre desemnarea lui Gheorghe Avornic în CSP: „Eu sunt foarte dezamăgită, nu știu ce a fost asta”

Decizia Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) de a-l desemna pe Gheorghe Avornic, fost avocat al lui Vlad Plahotniuc, în funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a intențiilor autorităților de a reforma justiția. Astfel a comentat președintele Maia Sandu hotărârea luată pe 20 ianuarie de Comisia de profil.

„Eu sunt foarte dezamăgită, nu știu ce a fost asta, dar e o sfidare a acțiuilor noastre de curățare a justiției”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De menționat că AȘM l-a desemnat pe Gheorghe Avornic la funcția de membru al CSP din partea societății civile. În seara de 27 ianuarie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a venit cu un comentariu cu referire la această desemnare, dând de înțeles că integritatea lui Avornic nu este tocmai „ireproșabilă”.

„Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm ”pre-vettingul” şi sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrităţii tuturor candidaţilor la funcţiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputaţie ireproşabilă”. În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ziarului de Gardă, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Gheorghe Avornic este un apărător al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc. Publicația a scris anterior că acesta deține proprietăți și firme în România și a fost cercetat într-un dosar penal.

Menționăm că și Parlamentul desfășoară concursul pentru selectarea candidatului la funcția de membru al CSP din partea Parlamentului. Acesta se desfășoară în două etape: depunerea și admisibilitatea dosarelor și interviul. Candidatul care va obține cel mai mare punctaj va fi prezentat Parlamentului pentru numirea în funcție de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități s-au întrunit pe 17 ianuarie în ședință, pentru a examina dosarele depuse de candidații la funcția de membru al CSP.

Aceștia au constatat că niciunul dintre candidați nu respectă criteriul de reprezentativitate a societății civile. Menționăm că la concurs au depus dosarul două persoane – Serghei Pleșca și Vasile Goian. Ambii sunt funcționari publici.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: