Facebook/Gheorghe Gonța

Gheorghe Gonța, despre plecarea de la N4: „Nu am fost dat afară, ci am demisionat”

Jurnalistul Gheorghe Gonța, care și-a încheiat activitatea la postul TV N4 după un apel public împotriva referendumului constituțional, anunță că nu a fost concediat, ci a demisionat. El a menționat că motivul are legătură inclusiv cu faptul că administrația televiziunii ar fi suspendat emisiunea sa politică, „Puterea a Patra”, pentru două săptămâni, până la turul II al alegerilor prezidențiale. Jurnalistul consideră că suspendarea a avut loc pentru că invitații emisiunii sale sunt preponderent reprezentanți ai opoziției, iar declarațiile lor ar putea influența rezultatul obținut la scrutin de președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat. 

Nu am fost dat afară de la N4, ci am demisionat. Recent am îndemnat public ca oamenii să boicoteze sau să voteze contra la referendumul Maiei Sandu. Administrației postului de televiziune nu i-au fost pe plac aceste declarații, or, ea chiar crede în utopia europeană. M-au anunțat că se vor disocia public de afirmațiile mele printr-un comunicat de presă. Și l-au și difuzat. Deși eu sunt absolut sigur că presiunea a venit din afară, așa cum se întâmplă de ceva vreme încoace, acest lucru mi se neagă. Mi-au cerut să anulez ultima ediție a emisiunii Puterea a Patra din ajunul primului tur al alegerilor, joi, 17 octombrie, deoarece invitat urma să fie Vladimir Voronin, iar mesajele sale, presupun, n-ar fi fost pe placul puterii în apropierea alegerilor. L-am sunat și i-am transmis. M-au mai anunțat că emisiunea mea este suspendată pe durata următoarelor exact două săptămâni, până la turul II, deoarece invitații mei sunt în mare parte reprezentanți ai opoziției și astfel vor influența rezultatul scrutinului, cred eu. Astea trei la un loc înseamnă jurnalist de curte. (…) De asta am decis că eu așa ceva nu pot accepta și-am plecat. (…) Eu nu admit ca o guvernare să-mi dicteze mie ce e bine și ce nu e bine. (…) Nu pot accepta ca dna Sandu să mă folosească și pe mine pentru ca domnia sa să ia al doilea mandat”, a scris Gheorghe Gonța pe Facebook.

De asemenea, Gonța a confirmat că este împotriva referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE.

Referitor la îndemnul meu cu privire la plebiscitul președintei – eu nu sunt pro-european, nici pro-Est, nici pentru aderarea noastră la Australia prin intermediul Canadei. Eu sunt pentru o Moldovă normală, care să facă totul ca să arate ca afară. Iar dacă peste vreun secol vom fi gata de aderare, iar UE încă va exista, hai ș-acolo”, a precizat el.

Precizăm că, pe 15 octombrie, Gheorghe Gonța a publicat un mesaj pe rețelele de socializare în care a îndemnat cetățenii să nu ia buletinul de vot sau să voteze „Nu” la referendumul constituțional din 20 octombrie. Pe 16 octombrie, compania Selectcanal TV, care deține N4, a publicat un comunicat în care a precizat că se disociază de apelul lui Gonța. Postul TV a invocat prevederile Codului Deontologic al Jurnalistului privitor la faptul că jurnaliștii nu trebuie să-și exprime opțiunile politice. În aceiași zi, Gheorghe Gonța a anunțat că își încheie activitatea la N4.

Selectcanal TV nu a comentat plecarea fostului său angajat.

În iulie 2024, în cadrul unui interviu, Gheorghe Gonța nu exclus faptul că în viitorul apropiat ar putea să intre în politică, dar și faptul că ar putea concura la alegerile parlamentare din 2025 pe listele vreunui partid.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE vor avea loc în data de 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Reacția Chișinăului după ce Tiraspolul a admis că starea economică a regiunii transnistrene este critică

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție după ce autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au recunoscut că situația economică a regiunii transnistrene se află în stare critică. Într-un comentariu pentru NM, Biroul a declarat că a propus administrației de facto din stânga Nistrului ajutor pentru populația regiunii, însă până acum aceasta nu a dat curs propunerilor.

Autoritățile Republicii Moldova în comun cu UE și alți parteneri externi, începând cu perioada stării de urgență și până în prezent, au evocat deplina deschidere de a veni cu măsuri de asistență umanitară pentru persoanele vulnerabile și aflate în grupuri de risc sporit din regiunea transnistreană.

Pentru aceasta Tiraspolul urmează să marcheze progrese concrete în îmbunătățirea situației drepturilor omului, eliberarea deținuților ilegal privați de libertate, accesul liber în regiune pentru jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului de pe malul drept, eliminarea infrastructurii neautorizate a posturilor de control din Zona de Securitate, echivalarea plăților pentru utilități, introducerea etapizată a TVA ș.a.”, a comunicat Biroul politici de reintegrare.

Totodată, Biroul a subliniat că, până acum, Tiraspolul nu a dat curs propunerilor de asistență din partea Chișinăului.

Chișinăul este mereu dispus să vină în sprijinul cetățenilor săi din regiune și să evite provocarea crizelor umanitare în măsură să afecteze și malul drept al Nistrului”, a adăugat acesta.

Amintim că, pe 17 iunie, liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat în ședință structura executivă locală și organul legislativ nerecunoscut. Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au confirmat că situația economică este critică: rezervele regiunii au fost epuizate, iar executarea „bugetului” a devenit imposibilă „din cauza crizei energetice și a situației geopolitice”.

***

La începutul acestui an, Republica Moldova, în special malul stâng al Nistrului, s-a confruntat cu o criză energetică, după ce, la 1 ianuarie, concernul rus Gazprom a oprit livrările. Principalele „motoare” economice ale regiunii – Uzina Metalurgică și Combinatul de ciment din stânga Nistrului – și-au sistat atunci activitatea. În plină iarnă, oamenii din regiune au rămas fără gaze naturale și energie electrică. În februarie, UE și-a exprimat disponibilitatea de acordat un grant de 60 milioane de euro pentru acoperirea necesităților energetice până la mijlocul lunii aprilie. Oferta a fost însoțită de o serie de condiționalități pentru acordarea ajutorului financiar, printre care actualizarea treptată a tarifelor la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din stânga Nistrului. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au respins oferta și decis să primească gaze de la un trader european, achitat cu bani dintr-un împrumut rusesc.

Pe 11 iunie, în regiunea transnistreană a fost instituită, pentru 30 de zile, starea de urgență în economie, după ce aceasta a fost ridicată cu câteva zile mai devreme. Așa-zisele autorități au invocat drept motiv reducerile livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului. Secretara de stat la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu, a declarat pentru presă că, în prezent, există riscul unei potențiale escaladări a crizei energetice în regiune. Oficiala a reamintit, însă, că regiunea nu poate fi controlată de autoritățile constituționale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: