Colaj NM

Grădinițe și spitale inundate, surpări de teren și arbori căzuți peste mașini. Consecințele ploilor abundente la Chișinău

56 de instituții de învățământ și 6 blocuri locative din Chișinău au fost afectate de ploile abundente. Depozitele unei grădinițe, cu produse alimentare, au fost inundate. Au fost inundate și mai multe instituții medicale. Pe trei adrese din capitală au căzut arbori peste automobile. S-au înregistrat trei surpări de teren. A fost afectat și parcul Valea Morilor. Datele au fost comunicate, pe 16 septembrie, la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău. 

Pretorul sectorului Centru, Vlad Hîncu, a declarat că la moment responsabilii salubrizează „o subterană care a fost inundată în urma intemperiei de sâmbătă”.

Pretorul sectorului Buiucani, Vasile Moroi, a raportat că strada Calea Ieșilor și strada Ion Creangă au fost cele mai afectate zone. Pe o adresă, un copac a căzut peste o mașină. Într-un alt caz, un copac a căzut și a avariat gardul unei grădinițe. Potrivit lui Moroi, 16 grădinițe din sector au fost afectate „fie e inundat subsolul, fie a curs din tavan”. „O grădiniță, pentru ziua de azi, a fost închisă. Acolo e puțin mai complicată situația dar sperăm că mâine ea va fi redeschisă”, a adăugat el.

Șase blocuri locative din sectorul Buiucani au fost „puțin mai afectate, cu scurgeri de apă”, a declarat Moroi. „Inclusiv avem un bloc din asociații, bloc construit în adiacentul parcului Dendrariu, știm cu toții până acum că apele încă nu s-au evacuat din parc și așteptăm… Nici să intrăm cu tehnică specializată nu putem, cu tractorul, fiindcă e foarte umed acolo”, a adăugat el.

În sectorul Ciocana s-au înregistrat trei surpări de teren, inclusiv una cu prăbușirea unui perete pe carosabilul străzii. „La moment se evaluează situația. (…) La urmă vor fi luate decizii pentru remediere”, au comunicat reprezentanții sectorului. „Am avut pe Lunca Bâcului, pe strada Varnița, ieșirea râului Bâc din albie”, au mai declarat reprezentanții sectorului Ciocana.

Tudor Gîrbu, șeful interimar „Spații Verzi”, a spus că pe trei adrese din capitală au căzut arbori peste automobile. Gîrbu a precizat că arborii erau verzi.

„Din păcate a avut de suferit foarte mult parcul Valea Morilor. Toată viitura a fost adusă peste alee. Deja, a patra – a cincea zi, lucrăm cu tehnica specială ca să evacuăm acel nămol care a fost adus de viituri”, a mai spus Tudor Gîrbu.

Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a anunțat că în mai multe zone din Chișinău este sistată circulația urmare a intemperiilor.

Șeful adjunct al Direcției generale educaţie, tineret şi sport Andrei Pavaloi a raportat că 56 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău au fost afectate „mai grav de ploi”. În 44 dintre acestea s-au atestat scurgeri în încăperile de la ultimele etaje. În 4 instituții, pe alocuri, subsolurile sunt inundate. Cea mai gravă situație este în cadrul grădiniței nr. 54 care se află în zona Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Depozitele cu produse alimentare din această instituție au fost inundate. S-a luat decizia de sistare a activității instituției pentru ziua de astăzi.

Șeful-adjunct al Direcției municipale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, a menționat că sunt cazuri de inundații, la nivel de subsol: la IMSP Asociația medicală teritorială Botanica, la Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1 și la Spitalul Clinic Municipal nr. 4.

***

Serviciul Hidrometeorologic din Republica Moldova a anunțat că începând cu ora 11:30 a zilei de 16 septembrie și până la ora 15:00 mai multe localități vor fi sub cod galben de instabilitate atmosferică. Printre localitățile vizate sunt: municipiul Chișinău, raionul Ialoveni, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Hîncești, Nisporeni, Fălești, Ungheni, Edineț, Glodeni. Se așteaptă să cadă ploi puternice. Riscul de inundații crește – au comunicat meteorologii. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sergiu Prodan

Când va fi reconstruită Filarmonica? Ministrul Culturii: „nu e doar despre pereți, ci despre artiști”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la ședința Parlamentului pentru a prezenta proiectul privind crearea unui fond pentru cinematografie, a răspuns la întrebarea opoziției legată de banii colectați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale și ce s-a făcut cu aceștia. Răspunzând la întrebarea deputatului PSRM Vladimir Odnostalco, Prodan a declarat că actuala guvernare dezvoltă cultura „pentru oameni, de dragul oamenilor, iar Filarmonica nu înseamnă doar pereți, ci artiști”. El a menționat, de asemenea, că în perioada sovietică au fost construite multe centre culturale care au ajuns să fie abandonate.

„În perioada Uniunii Sovietice, s-au construit foarte multe săli, Case de cultură enorme care au fost părăsite de viață și de activitate culturală chiar pe timpul sovietic. Acea degradare în care s-au adus o sumedenie de case de cultură… Avem case de cultură cu peste o mie de locuri în localități cu 70 de case. Noi construim și dezvoltăm cultura pentru oameni, de dragul oamenilor și Filarmonica nu înseamnă doar pereții. Filarmonica înseamnă artiștii”, a declarat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a precizat că imediat după incendiul din 2019, au fost donați circa 6 milioane de lei, care se află în contul Ministerului Finanțelor. „Aceste fonduri sunt destinate exclusiv procesului de construcție și nu pot fi utilizate pentru alte etape, precum elaborarea proiectului tehnic”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Prodan, a fost organizat un concurs internațional de idei pentru reconstrucția Filarmonicii, iar în urma acestuia au fost selectate trei proiecte câștigătoare – două din Germania și unul din Republica Moldova. Costurile estimate pentru reconstrucție variază între 35 și 75 de milioane de euro – „în condiția unei filarmonici modeste”.

„Noi ne dorim o filarmonică acustică, care să trezească dorința marilor artiști mondiali să vină, să evolueze aici, pe scena noastră”, a subliniat ministrul.

El a adăugat că reconstrucția va începe în momentul în care bugetul va permite o investiție majoră, dar între timp Filarmonica își continuă activitatea prin artiștii săi.

„Reconstituirea sălii care a ars în 2019 – este un obiectiv la care vom trece imediat când bugetul ne va permite, după satisfacerea tuturor necesităților oamenilor de cultură, în primul rând, ne va permite să investim în proiecte de infrastructură pentru activitatea acestor oameni. Vom investi exact în momentul în care această investiție va fi una posibilă și de amploare, până atunci filarmonica Națională activează”, a subliniat Prodan.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională care a avut loc pe 24 septembrie 2020 a afectat clădirea în proporție de circa 80 la sută. Au ars ambele săli de concerte, cele două scene, arhiva cu partituri, dar şi zeci de instrumente muzicale, printre care şi trei piane. Ulterior, Ministerul Culturii a anunțat un concurs de proiectare pentru o nouă clădire a Filarmonicii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: