Grecia și-a deschis frontierele pentru turiști, dar nu și pentru moldoveni. Precizările Ambasadei Moldovei la Atena
Full Article 3 minutes read

Grecia și-a deschis frontierele pentru turiști, dar nu și pentru moldoveni. Precizările Ambasadei Moldovei la Atena

Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia a discutat cu autoritățile de la Atena despre posibilitatea accesului moldovenilor în această țară, în perioada estivală. Potrivit unui comunicat publicat pe 18 mai, discuțiile vor continua pe 27 mai. În prezent, Republica Moldova nu se află în lista țărilor ai căror cetățeni pot călători liber în Grecia.

Anatol Vangheli a avut o discuție online cu Nely Exarchakou, șefa cabinetului viceministrului adjunct al Turismului, despre călătoriile în Grecia în perioada estivală. Tema principală a fost examinarea posibilității de a permite cetățenilor Republicii Moldova de a călători în Grecia, convenită inclusiv în cadrul întrevederii Șefului Misiunii cu Viceministrul elen al Turismului, Sofia Zaharaki.

„Pentru informarea cetățenilor moldoveni, decizia Guvernului elen asupra țărilor care pot întra în Grecia începând cu 15 mai 2021 a fost luată în baza situației pandemice din lume, unde, atât Republica Moldova, dar și multe alte țări prietene pentru moment nu se regăsesc. Totodată, a fost convenit că autoritățile elene, între care Consiliul de Sănătate vor examina în continuare oportunitatea de a permite și altor țări a fi incluse în lista respectivă, inclusiv pentru interesul Greciei de a atrage turiștii străini”, se arată în declarația Ambasadei Republicii Moldova în Grecia.

Reprezentanții ambasadei Moldivei la Atena au dat asigurări că vor duce tratative intense pentru ca cetățenii moldoveni să poată intra pe teritoriului Greciei, următoarea discuție fiind programată pe 27 mai 2021 cu ministrul delegat pentru Diaspora, Costas Vlassis.

***

Pe 14 mai, Grecia a deschis oficial sezonul turistic, iar primii turiști au ajuns deja pe plajă. Intrarea pe teritoriul elen este permisă celor care au dovada vaccinării împotriva COVID-19, un test PCR negativ sau o adeverință că au trecut prin boală.

Accesul se poate face pe cale aeriană sau terestră. Pe uscat, sunt deschise două puncte vamale cu Bulgaria (Kulata-Promachonas și Svilengrad-Ormenioși unul cu Macedonia de Nord, în timp ce punctul de trecere a frontierei Makaza este rezervat doar transportatorilor de mărfuri, potrivit Ministerului de Externe.

Turiștii trebuie să arate dovada că au trecut 14 zile de la rapel, în cazul celor vaccinați împotriva COVID-19. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. De asemenea, cei care care au avut COVID trebuie să prezinte o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de proveniență, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Grecia.

Pentru cei care nu sunt vaccinați și nu au fost infectați, e nevoie de un test negativ PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. La granițe pot fi supuși unei testări aleatorii și, dacă testul este pozitiv, intră în carantină sau li se poate refuza accesul în Grecia.

Republica Moldova nu este deocamdată în lista țărilor ai căror cetățeni pot călători în Grecia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: