Parlament

Grosu a propus un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina. Batrâncea: Noi vom participa, dar cu o mențiune

În debutul ședinței din 4 aprilie a Legislativului, speakerul Igor Grosu a propus ca deputații să țină un minut de reculegere în memoria victimelor din Ucraina, care și-au pierdut viața în timpul războiului declanșat acum 40 de zile. Deputatul socialist Vlad Batrîncea a ținut să intervină. Acesta a menționat că el și colegii săi vor susține propunerea, însă trebuie menționate victimele „începând cu anul 2014”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a amintit că 4 aprilie a fost declarată zi de doliu național.

În memoria tuturor vieților nevinovate pierdute în ultimele 40 de zile în Ucraina. Imaginile care au apărut ieri din orașele Bucea, Irpin și Hostomel, cu sute de civili uciși și lăsați pe străzi sunt groaznice. R. Moldova condamnă cu fermitate masacrul asupra civililor, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere. Transmitem sincere condoleanțe familiilor victimelor și poporului ucrainean. Propun să ținem un minut de reculegere pentru victimele acestui război ilegal și neprovocat, declanșat de Fed. Rusă împotriva Ucrainei”, a declarat Grosu.

Înainte de minutul de reculegere, vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea a ținut să facă un comentariu.

Ucraina și Fed. Rusă au un conflict de 8 ani. Le dorim acestor popoare frățești liniște, pace și armonie. Nu știu cât de corect să vorbim de doar 40 de zile. Noi vom participa la acest minut de reculegere, dar cu mențiunea că, pe parcursul a 8 ani, sunt victime, inclusiv și la Odesa, în estul Ucrainei, unde au fost bombardate orașe. Ne alăturăm minutului de reculegere cu mențiunea că este pentru toate victimele civile, militare, din ambele țări, din 2014 până în prezent”, a ținut să sublinieze Batrîncea.

Un minut de reculegere în memoria victimelor din Ucraina a fost ținut și în debutul ședinței Guvernului R. Moldova.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: