РИА Новости

Gruparea de mercenari Wagner a fost înregistrat în Belarus ca organizație „educativă”

Gruparea paramilitară rusă Wagner a fost înregistrată în Belarus ca organizaţie educativă, potrivit Registrului Unificat de Stat al Persoanelor Juridice şi Antreprenorilor Individuali din Belarus, scrie Digi24

Potrivit Registrului, persoana juridică cu numele „Gruparea Wagner” a fost înregistrată la 3 august de către Comitetul Executiv al Districtului Osipovici, în satul Ţel din acest district, situat în regiunea belarusă Moghilău (est).

Gruparea Wagner şi-a declarat o unică activitate – şi anume educativă, potrivit Registrului.

Mercenarii din Wagner s-au instalat în iulie într-o tabără pe teritoriul unei baze militare părăsite în apropiere de oraşul Osipovici, în urma unei rebeliuni militare eșuate în Rusia, în iunie.

Ministerul bielorus al Apărării a anunţat că forţe bieloruse organizează exerciţii militare comune cu combatanţi Wagner în apropierea frontierei cu Polonia, un stat membru NATO. Totodată, Ministerul a publicat o serie de înregistrări video în care mercenari Wagner formează trupe bieloruse. Şeful Wagner Evgheni Prigojin difuza în aceeaşi perioadă o înregistrare video în care anunţa că luptători ai săi au sosit pe „teritoriul bielorus”.

***

De precizat că, în iunie 2023, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă.

***

Autoritățile Lituaniei au decis pe 16 august să închidă temporar punctele de control Șumsk și Tverci de la granița cu Belarus. Acestea vor fi închise începând cu 18 august. Potrivit Delfi, măsura a fost luată ca reacție la situația geopolitică și riscurile de amenințare la adresa securității naționale, precum și pentru a preveni contrabanda cu mărfuri. BBC a scris zilele trecute că Serviciul de grăniceri al Lituaniei a anunțat „o mobilizare suplimentară” a grănicerilor din cauza „creșterii puternice a amenințării hibride” la granița cu Belarus.

Letonia, Lituania și Polonia au început să ia măsuri pentru a-și consolida granițele odată cu sosirea trupelor Wagner în Belarus. La începutul lunii iulie, președinții acestor țări s-au adresat cu o scrisoare către secretarul general al NATO și liderilor țărilor alianței pentru a lua măsuri în contracararea amenințărilor venite din partea Rusiei și Belarusului.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus, la începutul lunii august, că în Belarus s-ar afla aproximativ 4000 de mercenari din grupul Wagner, care ar putea fi folosiți pentru provocări.

În cazul unui incident grav cu implicarea mercenarilor Wagner, Polonia, Lituania și Letonia își vor putea închide simultan granițele cu Belarus, au avertizat mai devreme autoritățile din cele 3 țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: