Grupul parlamentar „Pro Moldova” va depune o nouă sesizare la Curtea Constituțională. Anunțul a fost făcut de către deputatul Sergiu Sîrbu, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 4 mai.
Mai exact, aceștia vor solicita ca judecătorii constituționali să expună asupra următoarele articole din Constituție. Este vorba despre „articolul 1, care statuează principiul de stat de drept; articolul 9, care garantează dreptul la proprietate privată; articolul 23, care prevede dreptul fiecărui om de a-și cunoaște drepturile și îndatoririle; articolul 66, care prevede dreptul exclusiv al parlamentului de a declara stare de urgență și articolul 72, care prevede că parlamentul, prin lege organiză, reglementează toate procesele ce țin de starea de urgență”.
„Cu regret, în legea Republicii Moldova și în actul de declarării stării de urgență nu este stabilit absolut nici o măsură exactă, ceea ce contravine principiului unei legi clare, previzibile și accesibile, având consecințe negative pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni”, a declarat Sîrbu.
În acest sens, grupul „Pro Moldova” vine cu un șir de întrebări către Curtea Constituțională.
– În procesul de reglementare a stării de urgență, de asediu și de război, precum și la adoptarea actului prin care se declară această stare, pentru a asigura accesibilitatea și previzbilitatea normei legale, este necesară o explicare a modului de aplicare a normei constituționale în relațiile civile prin prisma executării obligațiilor, inclusiv prin reglementarea expres a cazurilor care justifică executarea obligațiilor pentru a evita interpretările eronate a legii, abuzurile de drept și protecția drepturilor și garanțiilor legitime a cetățenilor și agenților economici?
– Poate fi considerată starea de urgență ca temei de apariție impedimentul care justifică ne inexcutarea unei obligații în cazul în care actul legislativ corespunzător nu reglementează expres această situație?
– Poate fi considerat însăși actul de declarare a stării de urgență drept temei pentru stabilirea de drept a unui impediment justificativ, adică caz de forță majoră?
– Pot fi considerate actele emise de autoritatea competentă în sarcina căreia este pusă aducerea în îndeplinirea acele hotărâri de declarare a stării de urgență drept temei fundament pentru stabilirea de drept a unui impediment justificativ de caz de forță majoră.
Precizăm că această sesizare urmează a fi depusă astăzi, 4 mai.