Facebook/Евгения Гуцул-Буюклы

Guțul, declarație privind reținerea sa: „Am o familie și un copil mic care are nevoie de mama sa”

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că noul dosar inițiat pe numele său, în cadrul căruia a fost reținută în urmă cu două zile, ar fi fabricat. Aceasta a spus că nu ar exista nicio probă în dosar și că procurorii ar urma să solicite aplicarea arestului preventiv în privința sa pe marginea celeilalte cauze penale în care este învinuită, aflată în examinare în judecată. Guvernatoarea a menționat că va ataca în toate instanțele de judecată, inclusiv cele internaționale, acțiunile organelor de drept. Precizările au fost făcute într-o declarație transmisă prin intermediul avocaților săi și publicată pe rețelele de socializare.

Reținerea la aeroport a fost complet ilegală, iar noul dosar împotriva mea a fost fabricat. Nu a existat niciun temei pentru aplicarea unor măsuri atât de dure împotriva mea. Am respectat întotdeauna toate dispozițiile judiciare, am participat regulat la ședințele de judecată, nu am avut restricții de deplasare și nu am comis nicio încălcare a legii. Dacă plecam în deplasări de serviciu, mă întorceam întotdeauna la termenul declarat. Am un loc de reședință permanent, o familie și un copil mic care are nevoie de mama sa. Am responsabilități speciale în conducerea autonomiei găgăuze. (…)

În noul dosar privind presupusele documente financiare falsificate, procuratura nu are nicio dovadă a vinovăției mele. (…) Absurdul situației este că în acest dosar, ieri, procurorii încă nu erau gata să-mi înainteze acuzații. Pentru ce sunt reținută atunci? Astăzi am aflat că procurorii au pregătit o nouă solicitare în instanță pentru arestarea mea în cadrul primului dosar, aflat deja în judecată, unde am mers în mod regulat, ca la serviciu, fără să am vreo încălcare. (…) Mă rețin într-un dosar în care nu există nicio probă și vor să mă aresteze într-un alt dosar, în care nu există temei legal pentru arestare”, se arată în declarația bașcanei Găgăuziei.

Evghenia Guțul, care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a calificat acțiunile organelor de drept ca fiind „ilegale”. Aceasta a menționat că le va contesta în toate instanțele de judecată, inclusiv cele internaționale.

Îndemn fiecare cetățean al Moldovei care nu acceptă politica și acțiunile PAS să fie puternic și curajos. Doar așa putem lupta și transmite adevărul altor oameni și comunității internaționale. Suntem în țara noastră, îi dorim doar bine. Și de aceea, adevărul este de partea noastră”, a conchis ea.

Amintim că Evghenia Guțul a fost reținută în seara de 25 martie, la Aeroportul Chișinău, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție. Bașcana Găgăuziei urma să plece peste hotare „pentru chestiuni de serviciu”, potrivit canalului de Telegram „Sputnik Молдова 2.0”.

CNA a comunicat ulterior că guvernatoarea a fost reținută într-un dosar pentru gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații. Cauza penală se află în gestiunea CNA, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău.

Procuratura Anticorupție a anunțat că a solicitat pe 26 martie, în instanță, aplicarea arestului preventiv în privința lui Guțul, după ce a primit documente de la mai multe instituții ale statului care indică faptul că aceasta ar fi încercat să se eschiveze de la urmărirea penală și examinarea cauzei penale aflate în proces de judecată. Demersul va fi examinat în data de 28 martie.

Evghenia Guțul mai este învinuită într-un dosar privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional în 2023, care se află în proces de examinare în instanță. În cadrul acestei cauze penale, bașcanei nu i-a fost aplicată nicio măsură preventivă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: