Guțul, prima reacție după ce a fost trimisă pe banca acuzaților: „Un dosar fabricat”
Full Article 3 minutes read

Guțul, prima reacție după ce a fost trimisă pe banca acuzaților: „Un dosar fabricat”

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, acuzată că ar fi acceptat cu bună știință bani din partea unui grup criminal organizat, a venit cu o primă reacție, după ce dosarul penal în care figurează a fost transmis pe masa judecătorilor. Guvernatoarea autonomiei susține că cauza penală este fabricată și că aceasta ar fi fost pornită „la ordinul Maiei Sandu”, președinta țării.  

„Astăzi în judecată a ajuns un dosar penal fabricat împotriva mea. Materialele au fost transmise de procuratura anticorupție, care luptă la ordinul lui Sandu doar cu cei care fac viața mai bună în țara lor”, a scris Guțul pe rețelele de socializare.

Bașcana spune că a anticipat acțiunile organelor de drept și este gata să continue „lupta pentru bunăstarea cetățenilor”.

„Eu, spre deosebire de Sandu, sunt în locul meu nu întâmplător, ci datorită alegerii oneste a oamenilor. Și voi rămâne cu oamenii”, a mai scris Guțul.

Amintim că Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 24 aprilie, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului partid „Șor”, declarat neconstituțional în 2023.

Acestora le este incriminată „acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice”.

Urmărirea penală a fost pornită în ianuarie 2022.

***

Evghenia Guțul a fost aleasă în funcția de bașcan în cadrul alegerilor din 14 mai 2023. Ea a câștigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guțul, dar și echipa oligarhului Ilan Șor, care au susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse.

Pe 19 iulie 2023, Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost, însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire au trecut 10 luni, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Pe 22 februarie, curent, echipa lui Șor s-a adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintei de a desemna pe Guțul membru al Guvernului.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: