Președinta Maia Sandu a declarat pe 4 decembrie că a remarcat „rezultatul foarte bun din acest an în clasamentul privind libertatea presei în lume”. Șefa statului a spus că este îmbucurător să vadă Republica Moldova pe locul 28 din 180 de țări. Sandu a menționat că țara noastră are nevoie de „instituții media independente, care să informeze corect publicul și să nu lase spațiu manipulărilor”. Potrivit șefei statului, „mai este încă de lucru la capitolul pieții de publicitate”, dar în acest sens „Consiliul Audiovizualului întreprinde mai multe acțiuni ca acest lucru să fie corectat”.
Maia Sandu a participat pe 4 decembrie la Forumul Mass-Media 2023.
„Aș dori să remarc rezultatul foarte bun din acest an în clasamentul privind libertatea presei în lume, publicat de Reporteri fără frontieră. Este îmbucurător să vedem Republica Moldova pe locul 28 din 180 de țări, de rând cu țări cu democrații consacrate. E meritul vostru, al celor care de-a lungul anilor ați muncit mult ca să aduceți știri oamenilor, să dezvoltați și să mențineți presa liberă în Republica Moldova. Dar vrem să credem că și instituțiile statului au contribuit la această performanță prin cooperare și acțiuni concrete”, a comunicat președinta la eveniment.
Șefa statului a mai spus că Republica Moldova are nevoie „de instituții media independente, editorial și economic, care să informeze corect publicul și să nu lase spațiu dezinformării și manipulărilor”.
„Pe de altă parte e important ca publicul să știe să aleagă grâul de neghină. (…) Apreciem efortul Asociației Presei Independente, a comunității WatchDog dar și a altor entități media care muncesc neobosit la demascarea falsurilor tirajate pe nenumărate pagini sponsorizate, dar și de anumite redacții influențate politic. Guvernarea înțelege importanța presei libere și mă bucur că am reușit să realizăm mai multe solicitări formulate de jurnaliști în rezoluția forumului precedent. Recent, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care Ministerul Culturii a preluat compentența de coordonare a politicilor din domeniul mass-media. Urmează să fie instituită direcția politici în domeniul mass-media”, a precizat Sandu.
Președinta a mai declarat că autoritățile vor „asigura sustenabilitatea presei independente și a transparenței de proprietate media”.
„Vom coopera mai eficient cu societatea civilă și mass-media pentru a împiedica influențele Informaționale toxice. (…) Mai este încă de lucru la capitolul pieții de publicitate, unde mai există concurență neloială care afectează mass-media independentă dar Consiliul Audiovizualului întreprinde deja mai multe acțiuni ca acest lucru să fie corectat”, a comunicat Sandu.
Potrivit șefei statului, „legislația conține acum prevederi care să asigure transparența proprietății media și să prevină concentrarea mediatică”.
„Consiliul Audiovizualului a întreprins anumite măsuri dar urmează să își amplifice eforturile în această privință și vreau să remarc aici că este prima dată în aceste trei decenii de independență când avem o autoritate audiovizuală competentă, independentă, care nu este în slujba politicului și care reglementează acest domeniu în interesul cetățeanului”, a adăugat șefa statului.
Sandu a mai spus că „războiul de la hotar se duce nu doar pe câmpul de luptă, ci și în mediul informațional”.
„Ținem piept unui adevărat război hibrid iar voi, prin misiunea voastră de a informa publicul corect și obiectiv, sunteți în prima linie pe acest front. (…) Tehnologiile Informaționale vin cu noi oportunități dar și cu și mai multe provocări. Pe de o parte ne ajută să ajungem mai ușor la oameni, dar sunt și un instrument extrem de eficient în generarea de conținuturi false și de răspândire automată a acestora. Conținutul falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale este foarte periculos, căci acele înregistrări video și audio arată și sună ca și cum ar fi reale”, a menționat Sandu.
Într-un final, Maia Sandu a venit cu un apel către jurnaliști în contextul parcursului european al Republicii Moldova.
„Vă îndemn să ne unim eforturile pentru a explica cetățenilor beneficiile aderării la UE. (…) Pe măsură ce avansăm pe această cale este crucial să aveți în redacții colegi specializați pe domeniul Uniunii Europene, să trimiteți corespondenți la Bruxelles, să informați publicul despre cum funcționează Uniunea Europeană, care sunt pașii în parcursul nostru european și deciziile importante luate de Bruxelles care țin și de Republica Moldova”, a conchis Maia Sandu.
Forumul Mass-Media 2023 este la a 8-a ediție și are loc în perioada 4-5 decembrie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!