anas.md

Guvernul a aprobat alocarea a 1,6 mln de lei pentru compensarea averii confiscate a victimelor represiunilor politice

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 22 septembrie, alocarea a 1,6 milioane de lei din bugetul de stat, necesare pentru compensarea pagubei materiale provocate persoanelor supuse represiunilor politice.

Potrivit Hotărârii de Guvern, 7 persoane vor beneficia de compensații pentru valoarea averii confiscate, naționalizate sau de care au fost deposedate victimele supuse  represiunilor politice.

Mijloacele financiare vor fi transferate către autoritățile publice locale pentru distribuirea ulterioară către cei 7 beneficiari. Astfel, circa 776 mii de lei vor fi transferate către Consiliul raionul Anenii Noi; 548 de mii de lei – Consiliul raionului Cimișlia, iar 238 de mii de lei – spre Consiliul raional Sângerei. Circa 115 mii de lei vor fi transferate Consiliului raional Ialoveni, iar aproape 10 mii de lei  – raionului Soroca.

În acest scop, în bugetul de stat pentru 2021, au fost aprobate mijloace financiare în sumă de 6,25 milioane de lei, dintre care 1,12 milioane lei au fost executate, iar soldul rămas constituie cca 5,12 milioane de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vocea Basarabiei/imagine simbol

Fermierii amenință cu proteste, nemulțumiți de reforma agenției pentru dezvoltare agricolă. Parlamentul pune pe pauză proiectul

Asociația Forța Fermierilor amenință cu proteste de amploare în întreaga țară, dacă Parlamentul va adopta legea care prevede restructurarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) și a altor instituții din sectorul agricol. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă al asociației.

Fermierii susțin că agenția pentru dezvoltare agricolă, care ar urma să fie transformată într-o instituție comercială de micro-finanțare, are un rol crucial pentru sectorul agricol și ar trebui să-și mențină statutul actual de instituție publică.

„Rolul ADMA pentru sectorul agricol moldovenesc este unul crucial, fiind singura instituție financiară care oferă cele mai accesibile programe de finanțare pentru agricultori și procesatorii agro-industriali”, susțin fermierii.

Agricultorii subliniază că Agenția oferă condiții unice de finanțare — TVA 0%, fără gaj suplimentar și costuri reduse — și joacă un rol-cheie în digitalizarea agriculturii, susținerea rezilienței economice și reducerea costurilor de producție.

„Dacă legea nu va fi modificată pentru a permite funcționarea continuă a ADMA, antreprenorii mici și mijlocii din sectorul agrar vor fi lichidați în mod demonstrativ”, avertizează asociația.

În cazul în care Parlamentul va vota pentru lichidarea ADMA, Asociația Forța Fermierilor au anunțat că își rezervă dreptul de a organiza proteste în întreaga țară.

Între timp, Parlamentul a amânat votarea proiectului de lege privind restructurarea ADMA, care a stârnit nemulțumirea fermierilor. Documentul urma să fie votat joi, în lectură finală, dar a fost retras astăzi de pe agenda ședinței Comisiei parlamentare de profil, urmând să fie analizat mai detaliat, a precizat, pentru Radio Moldova, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexandr Trubca.

Proiectul de lege, elaborat de Guvern, prevede restructurarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare și alinierea activității acesteia la standarde europene. Entitatea ar urma să-și îndeplinească în continuare obligațiile și atribuțiile, dar într-o modalitate îmbunătățită, subliniază secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, citat de Moldova1.

Inițiativa mai prevede restructurarea și altor instituții publice, precum Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului, Agenția de Investiții, Oficiul Național a Viei și Vinului, Serviciul Antigrindină despre care autoritățile susțin că trebuie să corespundă standardelor europene. Proiectul de lege a fost deja votat în prima lectură.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: