ipn.md

Guvernul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2021

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 30 noiembrie, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 este fundamentat pe o creștere economică de 4,7%, o majorare a exporturilor de 12,6%  și sporire a importurilor de 14,3%.

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a menționat că anul 2021 se așteaptă a fi un an de recuperare a pierderilor suportate în anul 2020.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat constituie 41,4 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020.

Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 55,4 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 4,1% față de bugetul de stat aprobat în 2020. Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul viitor 53% reprezintă transferuri către alte bugete, iar 47% – cheltuielile pentru implementarea programelor în anul 2021 nemijlocit prin intermediul autorităților publice centrale.

De asemenea, în anul 2021 vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, precum:

–        Fondul rutier (2,4 miliarde de lei, dintre care 1,5 mil lei pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și 958,3 milioane lei pentru întreținerea drumurilor locale),

–        Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural (900 milioane de lei),

–        Fondul național de dezvoltare regională (1,1 milioane de lei),

–        Fondul de eficiență energetică (30 milioane de lei),

–        Programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale şi a străzilor (cu denumirea generică „Drumuri bune”) – 900 milioane lei.

„Bugetul de stat este locul în care se acumulează banii de la oameni, de aceea efortul trebuie să-și găsească randamentul și să fie utilizați eficient. Vedem din proiect că aproape 2 miliarde de lei merg la agricultură, iar alte 1,86 vor merge în dezvoltarea infrastructurii. Este extrem de important să menținem investițiile în infrastructură – cea mai puternică armă anti-criză”, a spus prim-ministrul Ion Chicu.

Deficitul bugetului de stat este estimat la 14 miliarde de lei. Acesta va fi finanțat din surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizare a patrimoniului public).

Proiectul urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului.

Bugetul asigurărilor sociale, aprobat

A fost aprobat bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pe anul 2021

A fost aprobat Regulamentul de acordare a celor 60 de milioane de lei pentru agricultorii

Cabinetul de miniștri a aprobat modificări în Planul de Acțiuni al Guvernului

Guvernul a aprobat politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: