Guvernul a avizat, dar cu rezerve: serviciu media în rusă, subtitrări și reducerea cu 10% a cotei pentru limba română

Guvernul Republicii Moldova susține, cu rezerve, proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, care prevede înființarea unui serviciu media audiovizual în limba rusă, destinat minorităților naționale. Deși Executivul recunoaște necesitatea combaterii dezinformării și îmbunătățirii accesului la informații, atrage atenția asupra impactului financiar incert și recomandă consultarea Consiliului Audiovizualului și a Consiliului Concurenței. Totodată, Guvernul propune ca emisiunile în limbile minorităților naționale să fie subtitrate în limba română și sugerează reducerea de la 80% la 70% a cotei obligatorii de difuzare a programelor audiovizuale locale în limba română. Avizul a fost aprobat de cabinetul de miniștri în ședința din 26 martie.

Proiectul de lege a fost elaborat cu scopul îmbunătățirii cadrului legal privind informarea corectă, transparentă, imparțială, echilibrată și completă a publicului pe întreg teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele ei. (…) Guvernul Republicii Moldova susține necesitatea îmbunătățirii accesului la informațiile de interes public în contextul răspândirii falsurilor și a dezinformării, acest aspect fiind cu atât mai important și pentru crearea unei alternative informaționale pentru cetățenii Republicii Moldova, în special, a celor aflați în stânga Nistrului”, se arată în aviz.

În document se menționează faptul că Guvernul „susține de principiu” inițiativa legislativă privind înființarea unei televiziuni publice în rusă, însă cu luarea în considerare a obiecțiilor înaintate. Guvernul a indicat că proiectul de lege trebuie consultat cu Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței, că potențialul post TV va necesita finanțare din surse suplimentare, nu doar din bugetul de stat. De asemenea, instituția a venit cu propunerea ca programele difuzate la televiziunea publică de limbă rusă să fie asigurate cu subtitrare în română.

Instituția a mai propus și examinarea posibilității modificării unei prevederi a Codului serviciilor media audiovizuale, în vederea reducerii procentajului de difuzare a conținutului local în limba română, de la 80% la 70%.

il-75-2025 by Ana-Maria

Cabinetul de miniștri a aprobat avizul pozitiv cu vot unanim.

Avizul asupra proiectului de lege privind înființare unui post public de televiziune în rusă nu se afla pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, fiind adăugat suplimentar.

***

Amintim că, pe 12 martie, deputații PAS Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici au prezentat un proiect de lege care prevede că compania publică „Teleradio Moldova”, care deține posturile TV Moldova 1, Moldova 2, dar și Radio Moldova, va lansa o televiziune de limbă rusă. Potrivit parlamentarilor, scopul acestei televiziuni este ca cetățenii vorbitori de rusă să se informeze din surse oficiale.

Inițiativa legislativă a provocat un val critici dure, inclusiv din partea politicienilor și reprezentanților societății civile.

Pe 25 martie, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlament a desfășurat consultări publice cu privire la proiectul de lege (detalii – aici).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: