Autoritățile din Republica Moldova au identificat, în total, 33 de cazuri în care profesori din țară au participat la instruirile organizate de „Evrazia” în Rusia. Cadrele didactice sunt „în mare parte din Găgăuzia, din instituțiile cu predare în limba rusă”. Săptămâna viitoare, Consiliul național de Etică și Integritate va lua decizii în privința acestora. Poziția Ministerului Educației este ca, într-o primă etapă, să se aplice avertizări, iar, dacă vizitele în Rusia la astfel de instruiri se vor repeta, să se aplice „sancțiunea maximă, și anume retragerea gradelor didactice și manageriale”. Informațiile au fost comunicate de Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării. Ministrul a fost întrebat și dacă sunt implicați elevi din Moldova în aceste instruiri.
„În total avem 28 de persoane care au fost în 2024 la aceste instruiri, documentate de către Serviciul nostru de Informații și Securitate. Avem 5 persoane care au fost mai recent, deja la începutul anului 2025, la alte instruiri în Federația Rusă organizate de către „Evrazia””, a comunicat ministrul în timpul unor declarații de presă din 14 mai.
Perciun a declarat că, săptămâna viitoare, va avea loc ședința Consiliului național de Etică și Integritate. Potrivit ministrului, Consiliul „a primit aceste informații din partea ministerului” și „urmează să le examineze și să se expună pe marginea faptelor”. „Va decide ce pași trebuie întreprinși mai departe. Poziția ministerului este că la o primă etapă trebuie să avertizăm aceste persoane și, bineînțeles, că dacă se mai repetă asemenea incidente atunci să mergem pe sancțiunea maximă care poate fi aplicată de minister și anume retragerea gradelor didactice și manageriale”, a menționat oficialul.
Ministrul a spus că profesorii vizați sunt „în mare parte din Găgăuzia, din instituțiile cu predare în limba rusă”. „Știm și zonele, știm și instituțiile de învățământ. Ei vor fi contactați personal. Acele avertizări le vor fi transmise în scris”, a comunicat Perciun.
Întrebat despre scopul vizitelor profesorilor în Rusia, ministrul a răspuns: „Justificarea războiului în Ucraina și, în general, promovarea lumii ruse și transformarea acestor profesori în agenți de influență odată reveniți în instituțiile de învățământ, să susțină/promoveze ceea ce declară Maria Zaharova săptămânal”. Întrebat dacă profesorii promovează aceste idei în instituțiile de învățământ după ce se întorc, ministrul a declarat: „Aici încă nu avem lucrurile cumva documentate. N-am să afirm cu certitudine, dar ceea de vedem de exemplu în Găgăuzia este că pe durata ultimelor luni s-a impus organizarea acestor evenimente matinale, patriotice, care au și o tentă pro-rusă pronunțată: de glorificare a războiului în contextul zilei de 9 mai”.
Întrebat de un jurnalist dacă sunt implicați și elevii în aceste instruiri, Perciun a spus: „Din scrisorile care le-am recepționat, la moment – nu. Vorbim despre instruiri oferite cadrelor didactice. (…) Dar, în paralel, avem și informații cu privire la deplasarea grupurilor de elevi/tineri la activități în Federația Rusă sau pe teritoriul Ucrainei ocupat de către Federația Rusă”. „N-am acum o cifră. (…) La moment suntem focusați pe situația cu cadrele didactice”, a adăugat ministrul.
***
Pe 7 mai, ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că aproximativ 20 de profesori din Republica Moldova, majoritatea din Găgăuzia, au participat la „instruiri” în Federația Rusă, organizate de „Evrazia”. El a precizat că aceste activități sunt, de fapt, sesiuni de „îndoctrinare” pro-Kremlin, „promovând narative despre războiul din Ucraina” și „decadența Occidentului”. Perciun a subliniat că acțiunile sunt ilegale și că profesorii implicați riscă sancțiuni, inclusiv retragerea gradelor didactice. Totuși, în prima etapă, se vor aplica atenționări, comunica ministrul. De asemenea anunța că vor fi examinate primele sesizări de la SIS cu privire la cadrele didactice implicate. Detalii AICI.
Organizația „Evrazia” a fost înregistrată în capitala rusă, la începutul lunii aprilie 2024, pe numele lui Nelli Parutenco – fostă trezorieră a partidului oligarhului fugar Ilan Șor, care a fost declarat neconstituțional în 2023. „Evrazia” a sponsorizat plăți lunare pentru pensionarii și bugetarii din Găgăuzia – regiune condusă de exponenți ai lui Ilan Șor, dar și „pelerinaje” în Rusia pentru preoți ai Mitropoliei Moldovei, care ar fi avut drept scop mituirea acestora pentru a-i determina să se implice în deturnarea alegerilor prezidențiale și referendumului din 2024. Președinta Consiliului de administrație al organizației „Evrazia” este deputata Dumei de stat Aliona Arșinova de la Partidul „Rusia Unită”. „Evrazia” se află pe listele de sancțiuni ale UE și SUA pentru acțiuni de destabilizare ale R. Moldova.