Maia Sandu/Facebook

Guvernul, apel la unitate, în contextul zilei de 9 mai: „Să ne aliniem în jurul simbolurilor noastre naționale”

Guvernul acuză „unii politicieni” că ar fi început „deja” „campania de divizare a societății”, în contextul zilei de 9 mai, când este marcată Ziua Europei, precum și Ziua Victoriei asupra nazismului și fascismului. Consilierul premierului țării, Daniel Vodă, cheamă oamenii să sărbătorească în această zi pacea. În locul panglicii sf. Gheorghe, interzisă prin lege, purtătorul de cuvânt al Guvernului îndeamnă populația să folosească simboluri naționale, „care corespund intereselor Republicii Moldova”, cum ar fi tricolorul.

„Unii politicieni deja au început campania de divizare a societății legată de 9 mai. Ca să facem o claritate: pe 9 mai, în Moldova, comemorăm eroii căzuți în Al Doilea Război Mondial și sărbătorim victoria asupra nazismului și fascismului, și pacea care a cuprins Europa după această victorie. Pacea care a stat la baza întemeierii unei Europe unite și prospere”, anunță Daniel Vodă.

Consilierul premierului Dorin Recean a venit cu „un avertisment de interes public”. Potrivit lui, în următoarea perioadă „ne putem aștepta la „lecții de istorie” din partea Federației Ruse – stat care a readus războiul pe continentul european și promovează simboluri străine, cum ar fi panglica bicoloră”.

„Sunt „lecții de istorie” nesolicitate – le spunem „Nu, mulțumesc”, iar pe data de 9 mai vom celebra pacea și unitatea pe întregul continent european. (…) Noi toți avem simbolurile noastre, iar în cazul Republicii Moldova, un astfel de simbol este Tricolorul, care ne reprezintă istoria, prezentul și viitorul Republicii Moldova. Prin urmare, un îndemn public să ne aliniem în jurul simbolurilor noastre naționale, care corespund intereselor țării noastre”, a conchis Daniel Vodă.

***

Tradițional, comuniștii și socialiștii organizează, în ziua de 9 mai, un marș din centrul capitalei până la Complexul Memorial „Eternitate”. Liderul PSRM Igor Dodon și cel al PCRM, Vladimir Voronin, au anunțat deja că formațiunile politice pe care le reprezintă vor participa la marșul de 9 mai. Mai mult, Dodon a declarat că va purta panglica sf. Gheorghe – simbol interzis prin lege. Detalii – AICI.

***

Din 20 aprilie 2022, la inițiativa PAS, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: