perju
Максим Андреев, NewsMaker

Guvernul ar putea aloca 47 mln de lei pentru a compensa parțial daunele agricultorilor provocate de ploi

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) Ion Perju va solicita guvernului alocarea a circa 47 mln de lei din fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor suferite de producătorii agricoli. Declarația a fost făcută pe 10 iunie, într-un briefing de presă.

„În conformitate cu rapoartele privind situațiile excepționale, pe durata anului 2021, dar în special începând cu luna mai și prima jumătate a lunii iunie, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale – vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf, care au dus la pagube destul de mari”, a menționat Perju.

Potrivit ministrului în exercițiu al Agriculturii, au fost afectate recoltele din 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind: Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni. Acesta a mai menționat că au fost afectate importante segmente de infrastructură – spălări de drumuri și de asfalt și chiar distrugeri de poduri, dar și suprafețe semnificative de culturi agricole.

„Vorbesc despre o suprafață de circa 3000 de hectare – inclusiv porumb, floarea soarelui, grâu, orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume, pomușoare, dar și alte culturi. Paguba materială înregistrată până la moment constituie circa 35 mln de lei. Dintre acestea, 30 mln de lei sunt pagube pentru culturile agricole”, a explicat ministrul.

De asemenea, Perju a menționat că au fost utilizate mai multe rachete anti-grindină față de anul trecut și va fi necesar de completat rezervele, pentru ca acestea să fie suficiente până în septembrie. Costul lotului este de circa 12 mln de lei, iar ministrul Agriculturii a menționat că va solicita acești bani din rezerva de stat. De asemenea, ar fi nevoie de 7 mln de lei pentru extinderea cu 250 de mii de hectare a suprafeței protejate de rachete anti-grindină (în total 18 puncte rachetare) – în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești.

„În zonele unde sunt instalate rachete anti-grindină, prejudicii nu au fost”, a subliniat oficialul.

***

Precizăm că, în ultimele trei zile, au căzut ploi însoțite de grindină în mai multe localități.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: