Guvernul ar putea aloca 47 mln de lei pentru a compensa parțial daunele agricultorilor provocate de ploi
Full Article 2 minutes read

Guvernul ar putea aloca 47 mln de lei pentru a compensa parțial daunele agricultorilor provocate de ploi

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) Ion Perju va solicita guvernului alocarea a circa 47 mln de lei din fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor suferite de producătorii agricoli. Declarația a fost făcută pe 10 iunie, într-un briefing de presă.

„În conformitate cu rapoartele privind situațiile excepționale, pe durata anului 2021, dar în special începând cu luna mai și prima jumătate a lunii iunie, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale – vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf, care au dus la pagube destul de mari”, a menționat Perju.

Potrivit ministrului în exercițiu al Agriculturii, au fost afectate recoltele din 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind: Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni. Acesta a mai menționat că au fost afectate importante segmente de infrastructură – spălări de drumuri și de asfalt și chiar distrugeri de poduri, dar și suprafețe semnificative de culturi agricole.

„Vorbesc despre o suprafață de circa 3000 de hectare – inclusiv porumb, floarea soarelui, grâu, orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume, pomușoare, dar și alte culturi. Paguba materială înregistrată până la moment constituie circa 35 mln de lei. Dintre acestea, 30 mln de lei sunt pagube pentru culturile agricole”, a explicat ministrul.

De asemenea, Perju a menționat că au fost utilizate mai multe rachete anti-grindină față de anul trecut și va fi necesar de completat rezervele, pentru ca acestea să fie suficiente până în septembrie. Costul lotului este de circa 12 mln de lei, iar ministrul Agriculturii a menționat că va solicita acești bani din rezerva de stat. De asemenea, ar fi nevoie de 7 mln de lei pentru extinderea cu 250 de mii de hectare a suprafeței protejate de rachete anti-grindină (în total 18 puncte rachetare) – în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești.

„În zonele unde sunt instalate rachete anti-grindină, prejudicii nu au fost”, a subliniat oficialul.

***

Precizăm că, în ultimele trei zile, au căzut ploi însoțite de grindină în mai multe localități.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: