perju
Максим Андреев, NewsMaker

Guvernul ar putea aloca 47 mln de lei pentru a compensa parțial daunele agricultorilor provocate de ploi

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) Ion Perju va solicita guvernului alocarea a circa 47 mln de lei din fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor suferite de producătorii agricoli. Declarația a fost făcută pe 10 iunie, într-un briefing de presă.

„În conformitate cu rapoartele privind situațiile excepționale, pe durata anului 2021, dar în special începând cu luna mai și prima jumătate a lunii iunie, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale – vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf, care au dus la pagube destul de mari”, a menționat Perju.

Potrivit ministrului în exercițiu al Agriculturii, au fost afectate recoltele din 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind: Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni. Acesta a mai menționat că au fost afectate importante segmente de infrastructură – spălări de drumuri și de asfalt și chiar distrugeri de poduri, dar și suprafețe semnificative de culturi agricole.

„Vorbesc despre o suprafață de circa 3000 de hectare – inclusiv porumb, floarea soarelui, grâu, orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume, pomușoare, dar și alte culturi. Paguba materială înregistrată până la moment constituie circa 35 mln de lei. Dintre acestea, 30 mln de lei sunt pagube pentru culturile agricole”, a explicat ministrul.

De asemenea, Perju a menționat că au fost utilizate mai multe rachete anti-grindină față de anul trecut și va fi necesar de completat rezervele, pentru ca acestea să fie suficiente până în septembrie. Costul lotului este de circa 12 mln de lei, iar ministrul Agriculturii a menționat că va solicita acești bani din rezerva de stat. De asemenea, ar fi nevoie de 7 mln de lei pentru extinderea cu 250 de mii de hectare a suprafeței protejate de rachete anti-grindină (în total 18 puncte rachetare) – în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești.

„În zonele unde sunt instalate rachete anti-grindină, prejudicii nu au fost”, a subliniat oficialul.

***

Precizăm că, în ultimele trei zile, au căzut ploi însoțite de grindină în mai multe localități.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: