Digi24.ro

Guvernul german dă undă verde legalizării canabisului în scop recreativ. Cantitatea care poate fi cumpărată și deținută legal

Germania este cu un pas mai aproape legalizarea canabisului în scop recreativ. Pe 16 august, Guvernul de la Berlin a adoptat un proiect de lege în acest, care va fi însoţit de o campanie de prevenire destinată tinerilor, relatează Digi24.

Potrivit textului, care nu a fost încă dezbătut şi votat de parlament, de la vârsta de 18 ani se va putea cumpăra şi deţine până la 25 de grame de canabis.

Germania va avea astfel una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa, pe urmele Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023.

Coaliţia social-democratului Olaf Scholz, împreună cu Verzii şi Liberalii, a făcut din această legalizare unul dintre proiectele emblematice ale mandatului ei chiar dacă planul iniţial mergea mult mai departe. Confruntat cu rezerve din partea Uniunii Europene, Berlinul a trebuit să-şi revizuiască copia.

Reforma stârneşte critici, de asemenea, din partea opoziţiei, a sindicatelor poliţiştilor sau a judecătorilor care cred că nu va pune capăt traficului, în timp ce acesta este unul dintre obiective.

Potrivit acestui proiect de lege, va fi posibil de asemenea să se cultive până la trei plante de canabis pentru uz propriu.

Noua legislaţie prevede crearea de asociaţii non-profit ai căror membri adulţi – numărul lor limitat la 500 – să poată cultiva planta pentru consum propriu, sub supravegherea autorităţilor publice.

Aceste „Cannabis Social Clubs” – aşa cum se numesc ele însele – vor avea o activitate reglementată: nu vor putea aproviziona decât membrii şi doar cu 25 de grame pe zi, cu maximum de 50 de grame pe lună. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, va fi ceva mai puţin: 30 de grame pe lună. Aceste cluburi vor fi supuse controalelor de către autorităţile publice.

Consumul de canabis trebuie să aibă loc în afara acestor cluburi, interzis la mai puţin de 200 de metri faţă de ele, de şcoli, locuri de joacă, terenuri de sport şi asociaţii pentru tineri.

Ministrul federal german al Sănătăţii Karl Lauterbach intenţionează printre altele să lanseze o mare campanie de conştientizare a tinerilor asupra pericolelor canabisului pentru creier „deosebit de dăunătoare când acesta este încă într-o perioadă de creştere”.

„Pentru tinerii sub 18 ani, consumul rămâne interzis, iar pentru tinerii până la 21 de ani, este limitat”, a amintit el într-un comunicat de presă.

Acesta a descris proiectul de lege privind legalizarea canabisului, aprobat miercuri de Cabinet, ca un „punct de cotitură”.

Legea este un „punct de cotitură într-o politică din păcate eşuată în legătură cu canabisul”, a spus ministrul în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.

„Nimeni nu ar trebui să înţeleagă greşit legea. Consumul de canabis va fi legalizat. Cu toate acestea, el rămâne periculos”, a notat Lauterbach, potrivit unui comunicat comun al ministerului său şi Ministerului Agriculturii.

Scopul proiectului de lege, a explicat el, este să respingă piaţa neagră şi să reducă criminalitatea legată de droguri, traficul de substanţe toxice şi numărul consumatorilor.

La rândul său, ministrul agriculturii Cem Özdemir a vorbit despre un „pas important pentru o politică progresivă, realistă asupra drogurilor”.

Proiectul de lege, care trebuie adoptat de Parlament, este posibil să se modifice în timp ce Bundestagul îl dezbate după vacanţa de vară. Camera superioară a Parlamentului german, Bundesrat, este de asemenea pregătită să-l discute.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Interziși în Moldova? Mai mulți politicieni străini, inclusiv un deputat european, nu ar fi fost lăsați să vină la o conferință a conservatorilor

Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. Solicitați de NewsMaker, reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că vor reveni cu un comentariu la acest subiect.

Într-un comunicat emis de organizatorii evenimentului, se menționează că pe 27 iulie, europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, membru al Parlamentului European, ar fi fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, declarat persona non grata și expulzat forțat de pe teritoriul țării. Totodată, acestuia i-ar fi fost confiscat pașaportul diplomatic valabil cu care călătorea și ar fi fost informat că îi va fi returnat la întoarcerea în București.

„Acesta nu este un simplu incident administrativ – este o umilire deliberată a unui oficial european ales, o încălcare flagrantă a normelor diplomatice și o provocare directă la adresa integrității instituționale a Uniunii Europene”, se mai menționează în comunicatul organizatorilor.

Ulterior, europarlamentarul ceh Ondřej Dostál a comentat incidentul pe rețeaua X.

Există un început pentru orice. Chiar și pentru a fi deportat, în calitate de europarlamentar, dintr-o țară candidată la aderarea în UE. Democrație în acțiune”, a scris acesta în postarea sa.

De asemenea, organizatorii susțin că în aceeași zi, politicianul Dimos Thanasoulas, purtătorul de cuvânt al partidului suveranist grec NIKI, ar fi fost întors de la frontieră, „fără explicații transparente”.

„Reținerea unui europarlamentar și confiscarea pașaportului diplomatic nu este un incident de frontieră – este un act calculat de intimidare de stat. Dacă acest comportament nu este sancționat, se creează un precedent periculos pentru întreaga Europă. Orice oficial ales ar putea fi redus la tăcere prin simpla semnătură a unui funcționar de frontieră”, mai susțin organizatorii.

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

În context, organizatorii au cerut reacții oficiale din partea instituțiilor europene, inclusiv Parlamentul European și Comisia Europeană, solicitând clarificări privind compatibilitatea acestor acțiuni cu statutul de țară candidată la aderare al Republicii Moldova.

Conferința „Make Europe Great”, un eveniment dedicat conservatorilor și suveraniștilor, urma să aibă loc la Chișinău în perioada 28-29 iulie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: