Guvernul, în căutare de bani: asigurările lui Recean, aflat în sudul țării, la o discuție cu agricultorii 
Full Article 3 minutes read

Guvernul, în căutare de bani: asigurările lui Recean, aflat în sudul țării, la o discuție cu agricultorii 

Dorin Recean le-a spus agricultorilor din sudul țării că Guvernul cunoaște problemele cu care ei se confruntă. Premierul i-a asigurat că se caută bani pentru a-i susține, totodată le-a spus că „problemele existente pot fi depășite prin investiții în tehnologii avansate”. La rândul lor, agricultorii s-au plâns că principală lor dificultate, care le afectează producția, este lipsa sistemelor de irigare. 

Pe 18 iulie, reprezentanții Guvernului au anunțat că Recean și Bolea au discutat în sudul țării cu autoritățile publice și agricultorii locali despre „starea culturilor de câmp și gradul de afectare a acestora, în contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și lipsei de precipitații”.

„Reprezentanții autorităților publice locale din Cantemir, Cahul și Taraclia, precum și agricultorii din regiune au vorbit despre recolta de cereale și au punctat problemele stringente pe care le au fermierii în prezent. Între acestea, principala dificultate constă în lipsa de irigare a terenurilor, ceea ce afectează în mod direct producția agricolă și rentabilitatea exploatațiilor agricole în această zonă”, au relatat reprezentanții Guvernului.

Recean le-a spus agricultorilor și autorităților publice locale că „Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale”.

„Vom continua să susținem acest domeniu. Căutăm resurse financiare pentru a sprijini agricultorii. În același timp, doar prin implementarea științei și tehnologiei putem asigura o recoltă bogată”, a adăugat Recean, menționând că „problemele existente pot fi depășite prin investiții în tehnologii avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor adaptați și respectarea asolamentului”.

De asemenea, a comunicat Recean, „printre acțiunile pe termen mediu și lung, ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea unei activități agricole mai eficiente, se numără cooperarea strânsă dintre experți și comunitățile agricole, de rând cu adoptarea unor modificări legislative care vor susține activitatea fermierilor”.

Pe 18 iulie, la ora 14:30, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea va susține un briefing de presă în care va vorbi despre „constatări, recomandări și concluzii urmare a vizitei de ieri, în sudul țării”.

Guvernul, în căutare de bani: asigurările lui Recean, aflat în sudul țării, la o discuție cu agricultorii 

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Guvernul, în căutare de bani: asigurările lui Recean, aflat în sudul țării, la o discuție cu agricultorii 

Facebook/Guvernul Republicii Moldova

În 2023, ministrul agriculturii Vladimir Bolea declara că în Moldova ar putea fi interzisă cultivarea anumitor culturi cerealiere în anumite zone în care nu cad suficiente precipitații. Acesta a precizat că producătorii agricoli ar trebui să găsească modalități de a deveni mai competitivi.

În ultimele zile, valul de căldură s-a intensificat iar temperatura aerului a atins +40°C.

Agricultorii au cerut guvernului să declare stare de urgență din cauza secetei. Potrivit estimărilor, cele mai afectate regiuni sunt Cahul, Cantemir și Taraclia. Recent, un agricultor din raionul Căușeni a demonstrat într-un video publicat pe internet cât de uscate sunt lanurile de porumb. Detalii AICI.

Pe 15 iulie, Ministerul Agriculturii a instituit un grup de lucru alături de cercetători pentru a evalua problemele agricultorilor și a formula recomandări. Se menționa că grupul de lucru va întreprinde mai multe vizite în zonele de nord, centru și sud a țării, pentru a avea discuții cu agricultorii și a colecta informații relevante. În baza acestor evaluări, preciza Ministerul, vor fi formulate recomandări ce vor fi comunicate părților.

Pe 17 iulie, reprezentanții Guvernului au anunțat că premierul Dorin Recean împreună cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea vor efectua o deplasare în sudul țării, pentru a vedea care sunt urmările secetei asupra agriculturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: