Colaj NM

„Guvernul nu va vinde Portul de Stat din Giurgiulești”. Precizările Chișinăului la informațiile din presa română

Chișinăul a venit cu explicații după ce presa română a scris că Guvernul de la București urmează să discute cumpărarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești, care aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și Portul de Stat care este în proprietatea statului. Potrivit lui Vodă, nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat. De cealaltă parte, a adăugat Vodă, BERD poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos, și Danemarca. 

Pe 27 august, presa română a scris că Guvernul de la București va discuta în ședința din 28 august un subiect cu privire la cumpărarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova de la BERD.

„Memorandumul discutat miercuri în guvern are ca temă „aprobarea iniţierii negocierilor cu BERD în vederea achiziţionării de către statul român, prin intermediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a acţiunilor Danube Logistics SRL deţinute de către BERD în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova”, a relatat presa română.

Publicația menționa că nu s-a făcut publică suma preconizată pentru achiziția portului moldovean. „Portul Giurgiulești are un terminal petrolier, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri. (…) Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7 metri. Portul este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime”, comunica sursa.

Pe 28 august, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova Daniel Vodă a menționat că a primit mai multe solicitări de precizare, în contextul informațiilor din presa română. Vodă a explicat că „la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești (PILG) care aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Portul de Stat care este în proprietatea statului”.

„Nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat. (…) Guvernul nu va vinde Portul de Stat din Giurgiulești”, a evidențiat Vodă.

Potrivit lui Vodă, „BERD, proprietarul companiei concesionare a PILG, poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos, și Danemarca”.

***

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din sudul Republicii Moldova a devenit un punct de tranzit comercial strategic pentru importul de cereale din Ucraina, după ce Federația Rusă a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Compania care operează portul este controlată integral de BERD, a relatat în septembrie 2023 publicația Vocea Basarabiei. BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), la 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit atunci unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Prin această achiziție, BERD anunța într-un comunicat că își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești, și va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul.

În septembrie 2023, premierul român Marcel Ciolacu declara într-un interviu pentru Digi24 că România intenționează să cumpere portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează ca țara să devină „un hub important în reconstrucția Ucrainei”. Atunci Ciolacu susținea că ministrul Transporturilor de la București a avut discuții în acest sens cu BERD, care este singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre.

În octombrie 2023, ministrul Infrastructurii de la Chișinău Andrei Spînu declara că Guvernul României și-a anunțat intenția de a cumpăra Portul Internațional Giurgiulești – deținut de BERD – nu întregul Complexul Portuar Giurgiulești, pe teritoriul căruia se află și Portul de Stat. Oficialul menționa că reprezentanții BERD au fost informați despre faptul că în cazul în care banca va decide să vândă acest port, Guvernul de la Chișinău trebuie să fie implicat în acest proces din faza inițială, întrucât acest obiect de infrastructură reprezintă singura ieșire a Moldovei la mare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video

Guțul, prima reacție după ce procurorii au cerut să fie condamnată la 9 ani de închisoare

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea afirmă că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală. Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, a declarat după ședința în care au fost susținute pledoariile finale că speră într-o „decizie corectă”, care să o recunoască nevinovată.

„Până în 2023, până în momentul în care eu am devenit bașcan al autonomiei găgăuze, toți au uitat. Cu părere de rău, din peste 20 de colaboratori de monitorizare ai biroului central al Partidului Șor, doar eu am ajuns pe banca acuzaților și, pentru companie, Svetlana Popan. Evident că este un dosar politic, dacă nu ar fi fost statutul meu, nu și-ar fi adus aminte ca și de alți colegi, ce au trecut din statutul de învinuit în cel de martor. Chiar și cei cu un statut mai mare în ierarhie, colegi de-ai mei, sunt martori, iar eu, secretară a Partidului Șor din 2022, sunt judecată”, a declarat Evghenia Guțul.

„Ei au nevoie de Guțul în calitate de inculpată” – așa a comentat bașcana solicitarea procurorilor, care au cerut marți ca aceasta să fie condamnată la 9 ani de închisoare, iar fosta sa colegă de partid, ex-secretara Partidului „Șor”, la 8 ani.

„Am anticipat această (nr.red: solicitare), pentru că încă din prima zi în care domnul Iepure a preluat cazul meu, mi-a fost clar că așa vor cere. Astăzi, Guțul este folosită ca un exemplu de pedeapsă publică — o persoană care va fi un exemplu pentru cei din opoziție că nu trebuie să meargă împotriva actualei puteri. Astăzi, Guțul reprezintă acea față care poate fi bătută, arătată. Desigur, decizia finală aparține judecătorului”, a declarat Guțul.

Bașcana a menționat că se așteaptă în continuare la o „decizie corectă”. Rugată de presă să explice ce înseamnă acest lucru, Guțul a declarat: „Contez pe faptul că judecătorul mă va recunoaște nevinovată”.

Ea susține că acuzarea nu ar fi prezentat probe convingătoare în instanță, ci doar afirmații nefondate: „Problema este că nu au prezentat niciun fel de probe: eu presupun, eu am auzit, la nivelul bârfelor”.

Amintim că procurorii au cerut, pe 1 iulie, o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru fosta secretară a Oficiului Central al ex-partidului „Șor”, Svetlana Popan, a anunțat procurorul de caz, Cristina Gladcov. Potrivit acesteia, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare.

Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei. Procurorii au declarat pentru presă că au demonstrat „pe deplin” vinovăția Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan în instanță.

Următoarea ședință în dosarul în care este vizată Evghenia Guțul este programată pentru 3 iulie, dată la care ar putea fi pronunțată și hotărârea instanței.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: