Spînu, despre intenția României de a cumpăra Portul Internațional Giurgiulești: Am spus BERD-ului clar: niciun fel de mișcare fără implicarea Guvernului Moldovei
Full Article 5 minutes read

Spînu, despre intenția României de a cumpăra Portul Internațional Giurgiulești: Am spus BERD-ului clar: niciun fel de mișcare fără implicarea Guvernului Moldovei

Guvernul României a anunțat despre intenția de a cumpăra Portul Internațional Giurgiulești – deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – nu întregul Complex Portuar Giurgiulești, pe teritoriul căruia se află și Portul de Stat. Precizarea a fost făcută de ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu în cadrul ediției din 19 octombrie a emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova. Oficialul a menționat că reprezentanții BERD au fost informați despre faptul că în cazul în care banca va decide să vândă acest port, Guvernul de la Chișinău trebuie să fie implicat în acest proces din faza inițială, întrucât acest obiect de infrastructură reprezintă singura ieșire a Moldovei la mare. 

Andrei Spînu a fost întrebat dacă cunoște mai multe detalii despre intenția Guvernului României, anunțată recent de premierul de la București Marcel Ciolacu, privind achiziționarea Portului Giurgiulești.

La Giurgiulești este așa-numitul complex portuar Giurgiulești. În complexul portuar Giurgiulești sunt două porturi. Deci, este Portul Internațional Giurgiulești Danube, care a fost dat în concesiune în perioada comunistă pe 99 de ani și noi credem că a fost dat în condiții dezavantajoase pentru Republica Moldova. (…) Deci, în acel complex este acest port Danube, dar și portul de stat, care este mai mic și despre care noi am anunțat că vrem să-l dezvoltăm  – Portul de Stat de la Giurgiulești. Dacă să revenim la Portul Danube, știți că au fost anumite litigii și mai sunt aceste litigii în judecată. După mai multe astfel de litigii, portul este în proprietatea BERD-ului la moment. Din ce am discutat cu ministrul Transportului din România, a fost o discuție la nivelul BERD și Ministerul Transportului din România și cam acolo s-a oprit, nu a avansat”, a spus el.

Ministrul Infrastructurii a declarat că Guvernul de la Chișinău au purtat discuții reprezentanții BERD în cadrul cărora li s-a spus că în eventualitatea în care banca va decide să cândă Portul Internațional Giurgiulești, autoritățile moldovenești trebuie să fie implicate în acest proces de la faza incipientă.

Noi mereu am spus că Republica Moldova este interesată și noi vedem ca un loc strategic pentru economia țării acel complex portuar. În discuția noastră cu BERD-ul am spus foarte clar: nu putem vorbi de niciun fel de mișcare referitor la acest port fără implicarea Guvernului Republicii Moldova. În sensul în care Guvernul Republicii Moldova trebuie să fie implicat de la cea mai incipientă etapă, dacă BERD va dori să vândă cuiva – oricui – acest port. Dacă se va ajunge la o astfel de discuție, evident că discuția cu România, Guvernul României este una din prioritățile noastre și noi mereu încurajat investițiile românești în Republica Moldova”, a menționat acesta.

Întrebat dacă n-ar fi o „idee rea ca România să preia și să dezvolte acest port”, Andrei Spînu a spus: „Uitați-vă, noi nu am ajuns să discutăm acest subiect, pentru că sunt mai multe… Noi am zis că noi, Guvernul, trebuie să fim implicați de la bun început, pentru că noi credem că este cu siguranță unica noastră ieșire către mare, prin Dunăre, și, respectiv, este corect ca Guvernul să fie implicat la toate etapele. Am auzit și am discutat despre intenția României. La etapa asta, nu s-a avansat nici într-un fel. Dacă vor fi careva discuții, noi, cu siguranță, vom anunța”.

Amintim că premierul român Marcel Ciolacu a declarat recent, într-un interviu pentru Digi24, că România intenționează să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează ca țara să devină „un hub important în reconstrucția Ucrainei”. Atunci Ciolacu a declarat că ministrul Transporturilor de la București a avut discuții în acest sens cu BERD, care este singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre.

***

Portul Giurgiulești din Republica Moldova a devenit un punct de tranzit comercial strategic pentru importul de cereale din Ucraina, după ce Federația Rusă a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Compania care operează portul este controlată integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), scrie Vocea Basarabiei.

BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), la 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit atunci unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Prin această achiziție, BERD anunța într-un comunicat că își propune să promoveze continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Internațional Liber Giurgiulești, și va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: