Guvernul este pe final de negocieri cu Fondul Monetar Internațional, privind semnarea unui nou program pentru următorii trei ani. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul briefingului din dimineața de 27 iulie, după ședința conducerii de vârf a țării.
„Am ajuns la înțelegere pe marea majoritate a domeniilor, inclusiv pe cel fiscal și vreau să remarc că nu am luat niciun angajament care ar introduce noi impozite sau ar înăspri administrarea fiscală sau, în general, povara fiscală asupra agenților economici și a cetățenilor”, a subliniat șeful executivului.
Premierul a precizat că mai sunt câteva aspecte care trebuie agreate astăzi sau mâine, însă acestea țin de dimensiunea parlamentară și sistemul justiției.
„Și aici nu avem câmp de manevră, vom discuta cu FMI acest capitol”, a menționat Chicu.
Precizăm că sprijinul financiar se ridică la 550 de milioane de dolari. Cea mai mare parte din sumă va fi utilizată drept suport bugetar și o mică parte pentru completarea rezervelor valutare.
În luna aprilie 2020, Consiliul de directori al FMI a aprobat un credit de urgență pentru Republica Moldova în sumă de circa 235 de milioane de dolari, care a fost acordat pentru suport bugetar în condițiile prognozelor de contractare economică. Guvernul s-a adresat FMI în luna martie pentru a susține Moldova în depășirea urmărilor crizei economice generate de pandemie.