Cabinetul de miniștri, în frunte cu premierul Maia Sandu, s-a întrunit astăzi, 12 noiembrie, în ultima ședință de lucru, înainte de dezbaterea în legislativ a moțiunii de cenzură împotriva guvernului. Executivul a aprobat mai multe proiecte sociale și câteva numiri în funcții publice.
Astfel, secretarul de stat al MAIE, Daniela Morari a fost numită în funcția de ambasadoare a Republicii Moldova la UE.
De asemenea, a fost aprobat proiectul propus de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, care prevede extinderea listei de beneficiari din rândul victimelor reabilitate ale represiunilor politice. Astfel, persoanele din această categorie vor beneficia de ajutoare lunare de la stat, indiferent dacă primesc sau nu alocații sociale sau pensii sociale. Pentru asta, din bugetul de stat se vor oferi 12 milioane de lei.
Un alt proiect prezentat de Nemerenco prevede că soldații, militarii și colaboratorii organelor securității statului, care au fost răniți sau au suferit vreo contuzie/dizabilitate în timpul serviciului, vor putea primi compensații bănești în locul foilor la sanatoriu.
Totodată, a fost aprobat un proiect care prevede sporirea gradului de protecție socială a circa 21 mii de beneficiari de alocații sociale de stat (persoane cu dizabilități și persoane vîrstnice) care nu îndeplinesc condițiile necesare pentru obținerea dreptului la pensie. Conform prevederilor proiectului de lege, va fi majorat cuantumul alocațiilor sociale cu 40% pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii, ceea ce va ajunge să reprezinte 80% din cuantumul pensiei minime pentru această categorie, și cu 30% pentru persoanele vârstnice și va constitui 50% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, stabilit anual de către guvern.
A fost sprijinit de miniștri și proiectul propus de ministrul Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, privind demararea negocierilor asupra protocolului de colaborare dintre Ministerele Educației din Republica Moldova și cel din România. Documentul prevede sprijin pentru cercetători. Actul urmează să intre în vigoare din momentul semnării, pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire a termenului.
Pe ordinea de zi a cabinetului de miniștri a fost inclus și proiectul de lege ce prevede inițierea negocierilor cu Ucraina în vederea călătoriilor în ambele țări nu doar în baza pașapoartelor, dar și a buletinelor de identitate. Acesta a primit aviz pozitiv.
Un alt proiect votat de cabinetul de miniștri a fost propus de ministrul Economiei, Vadim Brînzan. Este vorba despre regulamentul privind modul de desfăşurare a concursului pentru obţinerea licenţei de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii, de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului, inițiativa va permite eliminarea monopolului din acest domeniu.
La fel, un proiect propus de Brînzan vizează demonopolizarea sferei navale a Republicii Moldova. Proiectul vine să reglementeze procedura de încărcare/descărcare a transportului fluvial la cheiurile neamenajate. Regulile vor include prevederi cu referire la pregătirea cheiului (țărmului) pentru acostarea sau plecarea navelor, asigurarea procesului de încărcare și descărcare a mărfurilor, acțiuni în caz de condiții meteorologice nefavorabile. Proiectul vizează portul Giurgiulești ce se prevede a fi mărit.
Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a propus reducerea personalului din cadrul Inspectoratului General al Poliției de la 9223 de persoane la 9156 de persoan. Totodată, se prevede ca numărul limită a personalului din unitatea centrală a IGP să fie majorat de la 111 persoane, la 220 de angajați. Hotărârea de guvern, propusă de Năstase, prevede și alte schimbări a numărului de personal în direcțiile și subdiviziunile instituției. Inițiativa a fost aprobată.