Guvernul va acorda câte un milion de lei pentru familiile persoanelor ucise în atacul de la Aeroport
Full Article 3 minutes read

Guvernul va acorda câte un milion de lei pentru familiile persoanelor ucise în atacul de la Aeroport

Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile celor două persoane care au fost omorâte în atacul de la Aeroport. Informația a fost confirmată, pe 3 iulie, de premierul Dorin Recean.

„Vom acorda familiilor victimelor câte 1 milion de lei – bani din fondul de rezervă al Guvernului, fondul de consum al Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și conform legii privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a scris Recean pe pagina sa de Facebook.

Totodată, prim-ministrul a precizat că, în semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale atacului, mâine, 4 iulie, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă.

Precizăm că, pe 1 iulie, edilul Ion Ceban a anunțat că primăria Chișinău va loca câte 100 000 lei pentru familiile victimelor.

***

Amintim că un Rustam Ashurov, cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În timpul operațiunii de capturare atacatorul a fost rănit și a fost transportat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, unde se află în stare extrem de gravă. Atacatorul a fost rănit și se află la spital. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorâți.

Identitatea atacatorului a fost confirmată de Procuratura Generală din Tadjikistan. Bărbatul era implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Tadjikistan și era căutat de autoritățile din țara de origine. Ulterior, după comiterea infracțiunii, acesta a fugit în Republica Moldova prin Turcia cu intenția de a se ascunde în țările Uniunii Europene.

De menționat că 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, pentru comemorarea lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Totodată, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean va fi înmormântat pe 4 iulie la Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Poliției de Frontieră. Instituția a declarat că înainte de ceremonia de înmormântare, corpul neînsuflețit al polițistului de frontieră va fi adus la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Chișinău. Aici, colegii lui Serghei Muntean își vor lua rămas bun cu onoruri militare.

Înmormântarea angajatului din securitatea aeroportuară Igor Ciofu a avut loc astăzi, 3 iulie. Ciofu a fost înmormântat în satul Nimoreni din raionul Ialoveni. La ceremonia funerară a fost prezent și premierul Dorin Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: