Guvernul va sprijini incluziunea copiilor cu dizabilități în grădiniță și școală. Perciun: „Este o prioritate”
Full Article 2 minutes read

Guvernul va sprijini incluziunea copiilor cu dizabilități în grădiniță și școală. Perciun: „Este o prioritate”

Ministerul Educației și Cercetării pregătește formula de finanțare pentru incluziunea copiilor cu dizabilități din Republica Moldova în grădiniță. Declarația a fost făcută de ministrul Dan Perciun în cadrul unui eveniment desfășurat în „Săptămâna Educației”. Oficialul susține că noua formulă urmează a fi prezentată „în următoarele săptămâni”, aceasta fiind o prioritate.

„Avem două mari priorități la nivel de minister la această etapă. Prima ține de învățământul preșcolar. În noua formulă de finanțare pe care o vom propune în următoarele săptămâni, sperăm să putem acoperi și rezolva elementul de finanțare a incluziunii și în grădiniță. La nivel de școală avem o mare temă de făcut care ține de dizabilitatea severă. UNICEF vine în sprijinul sistemului, prin punerea la dispoziție a dispozitivelor asistive mult așteptate. Noi am ales să asigurăm cu dispozitive asistive anume copiii cu dizabilitate severă auz și văz și cei cu dizabilitate mintală, lucruri care până acum au lipsit din sistem”, a declarat ministrul Dan Perciune, citat în comunicatul emis de MEC.

Reprezentantul adjunct de Țară UNICEF în Republica Moldova, Ilija Talev, a declarat, potrivit sursei citate, că este important ca autoritățile să acorde acces nu doar la sala de clasă, dar și să creeze medii în care fiecare copil, indiferent de mediul din care provine, de statutul său, să se simtă că este valoros.

„Este important să cultivăm empatia, înțelegerea, să le oferim copiilor oportunitatea de a interacționa unii cu alții. Participarea UNICEF în cadrul acestui eveniment vine să reconfirme angajamentul nostru de a sprijini sistemul educațional, de a-l face mai egal și incluziv și acest lucru îl putem realiza doar prin cooperare și parteneriate”, a menționat Ilija Talev.

„Săptămâna Educației” s-a desfășurat în premieră în Moldova, în perioada 22-28 aprilie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: