După uzina metalurgică, Guvernul țintește uzina de ciment din Râbnița: „Este cea mai mare sursă de poluare și nu are niciun act permisiv”
Full Article 3 minutes read

După uzina metalurgică, Guvernul țintește uzina de ciment din Râbnița: „Este cea mai mare sursă de poluare și nu are niciun act permisiv”

Uzina de ciment de la Râbnița nu are niciun filtru pentru aer și este principala sursă de poluare din regiune. Mai mult, aceasta activează fără nicio autorizație emisă de Chișinău. Autoritățile urmează să revizuiască procedurile legale, pentru a putea controla emisiile nocive. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Mediului Iordanca-Rodica Iordanov, în cadrul ediției din 27 decembrie a emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Uzina Metalurgică de la Râbnița este unica structură comercială care la momentul de față se conformează acelor cerințe care sunt impuse de cadrul legislativ al R. Moldova. Au fost două runde de control efectuate, s-au depus mai multe cereri și au fost verificate. Ei au prezentat fie acte învechite, fie care nu sunt relevante situației, fie nu au luat în considerare toate sursele de poluare. Și atunci Agenția de Mediu împreună cu Inspectoratul le făcea acele prescripții și le stabilea condițiile pentru a-și îmbunătăți actele permisive”, a declarat Iordanov.

Ministrul Mediului a menționat că situația cea mai îngrijorătoare este cu privire la uzina de ciment de la Râbnița.

Conform datelor pe care noi le avem, cea mai mare sursă de poluare este uzina de ciment, care până la momentul de față nu are niciun act permisiv eliberat de R. Moldova, nu se conformează și nici nu vine în dialog. Ei consideră că funcționează în baza actelor emise de așa-numitele autorități din stânga Nistrului”, a precizat oficialul.

Iordanov a remarcat că uzina de ciment nu are niciun filtru pentru a reduce emisiile nocive, iar acest lucru este un pericol pentru sănătatea oamenilor. Aceasta funcționează în baza unui acord care prevede că autorizațiile emise de Tiraspol sunt recunoscute și în dreapta Nistrului, însă cadrul normativ ar urma să fie schimbat.

Este foarte grav. Situația cu uzina de ciment este foarte gravă. Se revoltă (și în stânga Nistrului). Avem multe solicitări de la cetățenii R. Moldova care locuiesc în stânga Nistrului și solicită soluții optime pentru a aduce uzina de ciment din Râbnița în albia reglementărilor naționale. Atâta timp cât ei nu se conformează, este risc de îmbolnăviri. Noi mergem acum pe modificarea cadrului normativ, ca această companie, administrația să se autosesizeze și să depună actele pentru a ridica actele permisive. Trebuie să intrăm pe teritoriul uzinei pentru verificări. Este foarte important ca uzina de ciment să fie subiectul raporturilor juridice pe teritoriul R. Moldova. Ei se ascund după protocoale și documente semnate, noi suntem în proces de revizuire a întregului spectru de documente”, a mai spus Iordanov.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: