Haz de necaz. Poliția a început să aplice sancțiuni pentru cei care solicită servicii medicale „în glumă”
Full Article 2 minutes read

Haz de necaz. Poliția a început să aplice sancțiuni pentru cei care solicită servicii medicale „în glumă”

Doi bărbați de 27 și respectiv 43 de ani din Republica Moldova riscă amenzi sau muncă neremunerată în folosul comunității, după ce au sunat la serviciul 112 și au oferit informații false. Ambele cazuri s-au produs duminică. De asemenea, a fost sancționat un agent economic care nu a ținut cont de noile prevederi ale guvernului privind prevenirea și combaterea coronavirusului.

Într-un comunicat de presă publicat luni, 16 martie, oamenii legii fac apel la  responsabilitate și atrag atenția că, din cauza apelurilor false, ambulanța ar putea ajunge cu întârziere la persoanele care într-adevăr au nevoie de ajutor și prezintă un risc pentru ceilalți cetățeni.

Primul caz a avut loc în orașul Briceni. Un bărbat de 43 de ani a efectuat intenționat, ieri în jurul orei 17:30, o chemare falsă a serviciului de ajutor medical urgent, anunțând că este infectat cu coronavirus.

Cel de-al doilea caz a fost înregistrat, tot aseară, în Drochia. Un tânăr de 27 de ani a format numărul unic 112, anunțând că recent s-a întors din Italia și că este infectat cu COVID-19, fapte care s-au dovedit a fi false.

Pe numele ambilor bărbați au fost întocmite procese – verbale, în baza art. 342 din Codul Contravențional al RM „Chemarea intenţionat falsă a serviciilor specializate”. Amenda pentru respectiva încălcare constituie de la 1 500 la 3 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

 Într-un alt caz, astăzi, după intrarea în vigoare a noilor măsuri pentru responsabilizarea persoanelor în vederea răspândirii virusului COVID-19, a fost sancționat și un agent economic din Chișinău, care nu s-a conformat noilor restricții impuse pentru protejarea populației și a comis abateri de la lege.  Acesta s-a ales cu o amendă de 75 de mii de lei, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și combatere a bolilor epidemice, punând în pericol sănătatea publică.

Amintim că, duminică, 15 martie, președintele Igor Dodon a anunțat că de luni poliția va începe să sancționeze persoanele care încalcă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusului de tip nou.

Anterior, proiectul de lege privind înăsprirea sancțiunilor pentru cei care nu respectă măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice a fost votat în două lecturi de parlament.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: