Hrană, asistență medicală și cazare. Măsuri pentru străinii care vor primi refuz de intrare în Moldova în perioada summitului
Full Article 3 minutes read

Hrană, asistență medicală și cazare. Măsuri pentru străinii care vor primi refuz de intrare în Moldova în perioada summitului

Autoritățile de la Chișinău au anunțat mai multe măsuri cu privire la străinii care vor primi refuz de intrare în Republica Moldova în perioada summitului din 1 iunie. Pentru aceștia va fi amenajat un Centru de cazare provizoriu. Străinii vor fi transportați către Centru de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, iar cheltuielile pentru hrană și asistență medicală vor fi asigurate de Inspectoratul General pentru Migrație, cu excepția cazurilor în care persoanele au interdicție de intrare în Moldova. Cheltuielile de cazare pentru aceste persoane vor fi suportate de operatorul aerian care i-a asigurat transportul. 

Autoritățile au anunțat că în perioada 31 mai – 2 iunie 2023, în cadrul Centrului de plasament temporar al străinilor din subordinea Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne va fi amenajat un Centru de cazare provizoriu pentru străinii cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Măsura dată va fi aplicată în contextul închiderii spațiului aerian al Republicii Moldova în timpul desfășurării Summitului din 1 iunie, când activitatea operatorilor aerieni din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău va fi sistată, iar părăsirea imediată a punctului de trecere a frontierei nu va fi posibilă”, au comunicat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, străinii cărora nu le-a fost permisă, din varii motive, intrarea în Republica Moldova vor fi transferați și plasați la Centrul de cazare provizoriu.

Transportarea persoanelor către Centru va fi asigurată de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Cheltuielile pentru hrană și asistență medicală, suportate de către Centru, vor fi asigurate de către Inspectoratul General pentru Migrație, cu excepția cazurilor în care persoanele au interdicție de intrare în Republica Moldova. Cheltuielile de cazare pentru aceste persoane vor fi suportate de operatorul aerian care i-a asigurat transportul”, se mai arată în declarația Ministerului.

Termenul de cazare în Centru a străinilor cărora li s-a refuzat intrarea în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău nu va depăși 72 de ore.

Amintim că toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova pentru intervalul de timp 1 iunie ora 00.00 (ora locală) până pe 2 iunie ora 07.00 (ora locală), excepție făcând aeronavele oficiale.

***

Pe 1 iunie, Republica Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Summitul va avea loc la complexul vitivinicol Castel Mimi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: