Ieftinirea gazului se amână. Subiectul a fost exclus din ordinea de zi a ședinței ANRE
Full Article 2 minutes read

Ieftinirea gazului se amână. Subiectul a fost exclus din ordinea de zi a ședinței ANRE

Propunerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la micșorarea tarifului la gaz a fost exclus din ordinea de zi a ședinței din 21 decembrie a Consiliului de Administrație al instituției. 

„În legătură cu faptul că dimineața a parvenit o scrisoare de la SA „Moldovagaz”, care necesită o examinare, propun ca această chestiune să fie exclusă”, a propus directorul ANRE Veaceslav Untilă. Ceilalți membri au susținut propunerea.

Amintim că, pe 15 decembrie, ANRE a propus diminuarea cu circa 20 de bani a tarifului pentru gaz. Potrivit ANRE, în urma analizei materialelor prezentate de către S.A. „Moldovagaz”, s-a reconfirmat existența mai multor factori care duc la necesitatea modificării prețurilor la gazele naturale furnizate consumatorilor finali. Pentru consumatorii finali, tariful urma să constituie 10,88 lei/1 m3 cu TVA. Decizia privind ieftinirea gazului urma să fie luată în ședința din 21 decembrie.

Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: