Colaj NM

Ieri procuror care i-a instrumentat dosarul, azi avocat: Moșneaga ar fi devenit apărătorul ex-deputatului PDM Andronachi

Fostul procuror Vladimir Moșneaga este în prezent unul dintre avocații ex-deputatului democrat Vladimir Andronachi, scrie tv8.md. Moșneaga a instrumentat dosarul „Energokapital”, în care figura Andronachi și pe care l-a preluat în 2015. Fostul procuror a renunțat ulterior la acuzații, iar dosarul a fost clasat.

Dosarul „Energokapital”, care are la bază schema de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan prin intermediul acestei companii-căpușă de la Tiraspol, a fost investigată încă din 2015 de procurorii moldoveni. Procurorul Ruslan Cașu a fost primul care a instrumentat dosarul.

Sursa menționează că după ce Ruslan Cașu a fost transferat într-o altă subdiviziune a Procuraturii Generale, dosarul a ajuns în gestiunea lui Vladimir Moșneaga. Mai târziu, fostul procuror, în prezent avocat, a renunțat la acuzațiile aduse lui Vladimir Andronachi și altor figuranți, iar în consecință, dosarul a fost clasat.

În prezent, Moșneaga îi apără lui Andronachi interesele în instanța de judecată în alte dosare penale în care este cercetat, inclusiv frauda bancară și „Metalferos”, comunică sursa. Și Oleg Mîța, celălalt avocat al lui Vladimir Andronachi, ar recunoaște că fostul procuror Vladimir Moșneaga, este acum avocatul lui Andronache.

***

Andronachi a fost reținut în data de 2 noiembrie 2022 pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”.

Acesta se află în prezent în arest preventiv, în Penitenciarul 13. El se va afla în arest preventiv până la data de 1 februarie 2023, în această perioadă procurorii vor decide asupra oportonității înaintării unui demers privind prelungirea măsurii preventive. Faptele incriminate fostului deputat democrat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: