Săptămâna viitoare ar putea fi declarată liberă. Dodon a propus măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19

Șeful statului, Igor Dodon a venit cu câteva propuneri către Comisia pentru Situații Excepționale. Acestea se referă la adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19. Declarațiile au fost făcute astăzi, 26 martie. 

Astfel, președintele a propus să fie testați toți medici care sunt implicați în depistarea cazurilor de COVID-19 și cei tratează pacienții infectați cu coronavirus. Dodon a spus că este vorba despre cel puțin 10 mii de persoane. De asemenea, șeful statului propune testarea la COVID-19 a polițiștilor, a colaboratorilor Ministerului Apărării și a polițiștilor de frontieră.

Totodată, șeful statului a propus Comisiei pentru Situații Excepționale „de a aproba un mecanism prin care cei care se întorc acasă și care nu sunt deținători ai poliței de asigurare medicală, să o procure”. Excepție fac parte copii și pensionarii.

„Noi propune ca toți cei care intră în Republica Moldova să organizăm teste obligatorii la intrarea în țară, pentru ca noi să îi depistăm pe cei care sunt contaminați”, a mai spus președintele.

Mai mult, Dodon a propus ca săptămâna viitoare să fie declarată liberă, cu păstrarea salariului la cei care lucrează în instituțiile de stat. „Vedem cum procedăm cu privatul”, a spus șeful statului. Excepție fac parte unii angajați, care prestează activități economice care sunt strict necesare.

O altă inițiativă ține de interzicerea ieșirii din casă pe perioada de noapte. Potrivit lui Dodon, Comisia pentru Situații Excepționale urmează să analizeze aceste propuneri.

Menționăm că încă 28 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Astfel, bilanțul celor infectați a ajuns la 177 de persoane.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: