Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale

Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut pe 8 februarie o întrevedere cu omologul său suedez, Andreas Norlén, dar și cu Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Șeful legislativului de la Chișinău, alături de un grup de deputați, este într-o vizită oficială în Regatul Suedia.

Igor Grosu i-a mulțumit omologului său pentru participarea sa în primăvara anului trecut la reuniunea Președinților de Parlament din Statele Baltice și Nordice (NB8). Acea vizită, alături de alți șapte președinți de Parlamente, „ne-a încurajat să fim și mai determinați” în proiectul nostru de țară – integrarea în Uniunea Europeană.

Oficialii au  vorbit despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova având un război la câțiva kilometri și consecințele dramatice asupra țării noastre, despre prioritățile noastre parlamentare, dar și despre agenda președinției suedeze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2023).

În context, preșidintele Parlamentului Republicii Moldova apreciat contribuția guvernului suedez în valoare de circa 14 milioane de euro anunțate ca angajament în cadrul Platformei de sprijin a Republicii Moldova de la Paris.

„Totodată, am primit asigurări că în caz de necesitate, Suedia va fi alături de cetățenii Republicii Moldova. De-a lungul anilor, Guvernul de la Stockholm a investit în proiecte importante în domeniul IT, cum ar fi Centru de Excelență în domeniul TIC «Tekwill», inclusiv sistemul e-Parlament datorită căruia deputații votează electronic, în domeniul medicinii și, nu în ultimul rând, în realizarea brandului de țară în domeniul vitivinicol. Suedia fiind alături de noi atunci când Republica Moldova a primit embargo din partea Federației Ruse, iar datorită sprijinului suedez acum vinurile noastre au ajuns să concureze pe cele mai importante pieți din lume”, a scris Igor Grosu pe facebook.

Un alt subiect important pentru diplomația parlamentară pe care l-au abordat a fost de a crea grupul parlamentar de prietenie moldo-suedez. Delegația Republicii Moldova a primit asigurări că Parlamentul Suediei va continua suportul politic pentru agenda noastră europeană, în special pe durata președinției suedeze a Consiliului UE și că va fi ghidată cu expertiză în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene și mersul reformelor din țara noastră.

Tot astăzi, Igor Grosu a avut o întrevedere oficială cu Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, în cadrul căreia au trecut în revistă starea relațiilor bilaterale dintre țările noastre. Totodată, am discutat despre intensificarea cooperării economice și comerciale dintre țările noastre. Ne dorim ca un număr cât mai mare de produse moldovenești să ajungă în Suedia și să avem cât mai mulți investitori suedezi în Republica Moldova.

„Un punct aparte a discuțiilor ține de agenda noastră de reforme și prioritățile guvernării pentru anii următori. Pentru anul 2023, ne-am propus să revenim la creștere economică și să susținem mediul de afaceri. O altă prioritate o reprezintă dezvoltarea producerii energiei din surse regenerabile. Suntem interesați de experiența Suediei în realizarea proiectelor de generare a energiei verzi”, a precizat Igor Grosu.

Șeful legislativului de la Chișinău i-a dat asigurări Prim-ministrului suedez că Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova sunt angajați plenar pentru dezvoltarea economică a țării și în a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea afacerilor și investițiilor,

La final, Grosu și-a exprimat recunoștința pentru suportul generos pe care țara sa l-a oferit Republicii Moldova de-a lungul ultimilor ani.

„Guvernul Suediei a sprijinit și dezvoltat mereu proiecte importante de dezvoltare a industriilor creatoare, vitivincole, turism, dar și în domeniul îmbunătățirii mediului de afaceri, dezvoltării locale și consolidării instituțiilor democratice din Republica Moldova”, a adăugat el.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alina Michalkina / NewsMaker

„Propaganda LGBT”, schimbarea de gen și refuzul de a avea copii, interzise în regiunea transnistreană: „Suntem oameni normali”

În regiunea transnistreană va fi interzisă „propaganda LGBT”. Așa-numita „lege” a fost adoptată de legislativul local al regiunii. Interdicția vizează nu doar promovarea relațiilor sexuale netradiționale, ci și schimbarea de sex și refuzul de a avea copii – atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Pentru așa-numita propagandă a „valorilor netradiționale” vor fi aplicate amenzi. Persoanele fizice riscă o amendă de până la 1.840 de ruble transnistrene (aproximativ 1.930 de lei moldovenești). Funcționarii publici – până la 2.760 de ruble (2.900 de lei), iar persoanele juridice – până la 4.600 de ruble (4.830 de lei) sau suspendarea activității pe o perioadă de până la 90 de zile.

Dacă „infracțiunea” va fi comisă în raport cu minori, prin intermediul mass-mediei sau pe Internet, sau este săvârșită de cetățeni străini ori de persoane fără cetățenie, amenzile vor fi mai mari.

Noile norme vor intra în vigoare peste 14 zile de la semnarea de către liderul transnistrean nerecunoscut, Vadim Krasnoselski.

Unul dintre autorii proiectului, așa-numitul vicepreședinte al comisiei pentru educație, organizații obștești și mass-media, Andrei Safonov, a declarat:

„Suntem oameni normali, raționali, care nu doresc ca societatea să fie divizată în așa-numite genuri în număr de zeci. Asta se face întotdeauna pentru a destabiliza situația într-o țară sau alta, e suficient să consulți rapoartele și să cauți pe Internet. Cred că regiunea transnistreană merită dreptul de a nu trece prin toate acestea”, a menționat Safonov.

***

La începutul anului trecut, NewsMaker, împreună cu experți și reprezentanți ai comunității LGBT, a analizat posibilele consecințe ale interzicerii „propagandei LGBT” în regiunea transnistreană, dacă este posibilă o interdicție totală a mișcării LGBT pe malul stâng al Nistrului, ce pot face persoanele LGBT care trăiesc acolo și ce poate face Chișinăul în această situație.

Trebuie menționat că, în această privință, regiunea transnistreană se aliniază Rusiei. În special, în Rusia lupta activă împotriva comunității LGBT a început încă din 2013. Atunci a fost adoptată o lege care interzice propaganda LGBT în rândul minorilor. În 2022, Rusia a interzis complet propaganda LGBT, iar în vara anului 2023 a fost interzisă tranziția de gen. În noiembrie 2023, Curtea Supremă a Rusiei a recunoscut mișcarea LGBT drept organizație extremistă.

Iar în 2024, Rusia a limitat distribuirea informațiilor care „promovează refuzul conștient de a avea copii”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: