Igor Grosu, despre cazul Iuliei Navalnaia: Putea fi urmărită de Serviciile Secrete ale Rusiei

Soția opozantului rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, ar fi putut fi urmărită în Republica Moldova de Serviciile Secrete ale Federației Ruse. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Punctul Azi” de la TVR Moldova. Potrivit speakerului, în prezent instituțiile de resort din țara noastră investighează cazul.

„Am toată încrederea în ceea ce spune SIS, că (nr. Iulia Navalnaia) nu a prezentat interes pentru instituțiile noastre și că instituțiile noastre nu au făcut acest lucru. Asta nu înseamnă, însă, ca nu au făcut-o alții și acest lucru îl verifică acum colegii noștri. (…) Ținând cont de notorietatea opozantului, e simplu de dedus că nu doar opozantul, dar și membrii familiei, sunt în vizorul Serviciilor Secrete ale Federației Ruse. Fără a face aluzii, am rugat instituțiile de resort să investigheze și să ne prezinte informații: cine sunt acei indivizi care au filat persoana în cauză”, a declarat Igor Grosu.

Referindu-se la plângerea Iuliei Navalnaia precum că ar fi fost reținută la Aeroportul Chișinău mai mult timp, pentru verificări suplimentare, speakerul Parlamentului declară că de o astfel de abordare au parte toți străinii care ajung în Republica Moldova, în deosebi cei care vin din „unele jurisdicții”.

„Toți trec o verificare suplimentară și chiar dacă nu se vede, sunt  suficiente cazuri atunci când profilul unui vizitator în Republica Moldova ne trezește semne de întrebare. Sunt cazuri, nu voi da cifre, când sunt rugați respectuos să facă stânga împrejur, pentru că avem hotar lângă o țară în război, pentru că avem un teritoriu necontrolat, pentru că acolo este o armată, pentru că situația e complicată. În cazul dumneaei nu a fost nimic altceva decât că s-a respectat această procedură”, a mai spus Grosu.

***

Amintim că soția lui Alexei Navalnîi a vizitat pentru prima oară capitala Republicii Moldova. Aceasta susține că i-a plăcut orașul, nu și atitudinea. Mai exact, Iulia Navalnaia susține că a fost reținută la Aeroport pentru verificări suplimentare, i-a fost fotografiat pașaportul, iar din hotel a fost filată. „Am o singură întrebare: dragă Maia Sandu, dvs. de ce aveți nevoie să mă urmăriți?”, a scris aceasta.

Președinția a anunțat că va dispune o anchetă pe marginea acestui caz. Iar Poliția de Frontieră a precizat că, odată cu instituirea stării de urgență în legătură cu războiul din Ucraina, toți cetățenii străini trec un control special la vamă. Potrivit comunicatului, procedura de control special la traversarea frontierei de stat „este una pentru toți”, iar excepții, în acest sens, „nu pot fi admise”.

Cu o reacție a venit și SIS, care a declarat, prin intermediul unui comunicat, că asupra soției lui Navalnîi nu au fost desfășurate măsuri speciale de investigații, inclusiv urmărirea vizuală a acesteia. Totodată, urmare a informațiilor prezentate, SIS, în cooperare cu alte instituții de ocrotire a normelor de drept,  a demarat o anchetă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor expuse de către Iulia Navalnîi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

politiadefrontiera.ro

Acte românești false pentru persoane din R. Moldova, Ucraina și Rusia? Peste 200 de percheziții în România (VIDEO)

În România au fost efectuate peste 200 de percheziții într-un dosar care vizează o rețea ce, cu ajutorul unor funcționari publici, ar fi obținut acte de identitate românești false pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia.

Poliția de Frontieră Română a anunțat că, pe 1 iulie, au fost efectuate 206 percheziții la sediile unor instituții publice și la locuințele unor persoane fizice. Acțiunile fac parte dintr-o cauză penală în care sunt vizați funcționari publici din județul Botoșani, suspectați de luare de mită și fals informatic. În cauză sunt cercetate și persoane care ar fi oferit mită, acestea fiind suspectate, de asemenea, de fals în înscrisuri oficiale și folosirea documentelor false.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, cu ajutorul unor funcționari publici de la serviciul de evidență a populației și o primărie, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea. Aceste documente au fost eliberate pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova. Potrivit instituției române, datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

„Datele menționate, care în unele cazuri prezintă o identitate diferită de cea reală a beneficiarilor – în condițiile în care marea lor majoritate au depus certificate de cetățenie română anterior falsificate – sunt incluse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor. În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române și care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv și chiar fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, a comunicat Poliția de Frontieră Română.

Potrivit instituției române, în anii 2023-2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv 7.000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: