Igor Grosu

Igor Grosu, la Summitul parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea: „Am demonstrat că putem fi o țară vecină sigură, un partener de încredere și un prieten la bine și la greu”

„În ultimii trei ani am demonstrat că putem fi o țară vecină sigură, un partener de încredere și un prieten la bine și la greu”. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la cel de-al treilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea. Evenimentul se desfășoară în perioada 24-25 octombrie 2024, la Riga, Republica Letonia, iar șeful legislativului a adresat un mesaj video participanților la reuniune.

În discursul său, Președintele Parlamentului s-a referit la situația actuală din Republica Moldova, după desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. „Țara noastră se află într-un moment de răscruce. În ciuda atentatului fără precedent asupra democrației și libertății poporului nostru, în ciuda faptului că Kremlinul a alocat zeci de milioane de dolari pentru a cumpăra voturi, noi, moldovenii, prin vot am demonstrat adeziunea la valorile europene. La 20 octombrie, 750 mii 137 de moldoveni au spus că suntem europeni și că unica cale a noastră este Uniunea Europeană, un spațiu al păcii, al libertății, al securității”, a menționat Igor Grosu.

Șeful legislativului a mai specificat că Republica Moldova se află într-un război hibrid fără precedent și, zi de zi, duce lupte informaționale. Zilnic, sunt desfășurate sute de percheziții în raioanele țării pentru demascarea schemelor prin care Federația Rusă cumpără alegătorii. „Este o luptă grea, dar noi credem în înțelepciunea poporului nostru. Noi înțelegem foarte bine că acum e șansa noastră istorică să ne rupem de cei care, zeci de ani la rând, ne-au șantajat și ne-au ținut ostatici. Noi înțelegem că avem nevoie de liniște, pace, în primul rând, pentru cetățeni noștri, dar și pentru întreaga regiune. În ultimii 3 ani am demonstrat că putem fi o țară vecină sigură, un partener de încredere și un prieten la bine și la greu”, a mai spus Igor Grosu.

La fel, Președintele Parlamentului a reiterat suportul pe care îl oferă țara noastră Ucrainei și angajamentul de a ajuta la reconstrucția țării vecine: „Astăzi, avem circa 60 de mii de ucraineni care beneficiază de protecție temporară. Ne-am alăturat eforturilor internaționale de a elibera copii ucraineni răpiți, adoptând și o declarație în plenul Parlamentului. De asemenea, ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații, fiindcă ceea ce se întâmplă în Ucraina este genocid. Toate aceste fapte trebuie condamnate, iar făptașii – pedepsiți”.

Cel de-al treilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea reunește oficiali din mai multe țări, care abordează subiecte legate de situația actuală de securitate din Ucraina. Platforma reprezintă un format internațional de consultare și coordonare, creată în 2021, la inițiativa Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: