MAI

IGP neagă că ar fi tăinuit cazul polițiștilor bănuiți de agresiune fizică. Revenco: „Am solicitat pornirea unei anchete speciale SPIA”

Inspectoratul general al Poliției (IGP) neagă informațiile apărute în presă că a tăinuit unele acțiuni violente admise de câțiva angajați ai Inspectoratului de Poliție Soroca. După producerea incidentului, subofițerii vizați în anchetă au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor de serviciu. Între timp, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco a solicitat pornirea unei anchete speciale SPIA, pe cazul polițiștilor bănuiți de agresiune fizică.

La 31 ianuarie curent, doi cetățeni au  apelat la serviciul 112, unde a comunicat că ar fi fost agresați de un grup de persoane. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că bărbații au avut un conflict într-o stație PECO din orașul Soroca, care ar fi fost agresați inițial de un grup de persoane.

În timpul discuției, victimele au solicitat polițiștilor să-i ducă acasă cu automobilul de serviciu. Polițiștii i-au transportat pe bărbați la Inspectoratul de poliție Soroca pentru documentarea cazului. Ajunși la inspectorat, între polițiștii grupului de reacționare operativă și cetățenii vizați, s-a iscat un conflict. În acel moment unul dintre bărbați a apelat la numărul 112, unde a comunicat că ar fi fost agresat de polițiști.

„Informăm că din data de 31 ianuarie, imediat după producerea incidentului,  subofițerii vizați în anchetă au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor de serviciu. La  31 ianuarie, șeful IP Soroca a dispus pornirea anchetei de serviciu față de angajații vizați, privind acțiunile presupus ilegale ale acestora, iar la 1 februarie, în baza declarațiilor presupuselor victime, au fost constatate circumstanțele și acumulate probele necesare pentru pornirea unui proces penal.

În termen de 24 ore, materialele acumulate au fost expediate conform competenței la procuratura municipiului Soroca”, se menționează într-un comunicat al Poliției.

Între timp, pe 4 februarie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a scris pe pagina sa de Facebook că nu va admite orice formă de abatere disciplinară, „care să contravină intereselor sau drepturilor cetățenilor”.

„Am solicitat pornirea unei anchete speciale SPIA, pe cazul polițiștilor bănuiți de agresiune fizică. La fel, aștept de la conducerea IGP acțiuni prompte, pentru a verifica corectitudinea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către factorii de decizie ai IP Soroca”, susține ministra.

Dacă va fi demonstrată vinovăția, angajații IP Soroca riscă dosar penal.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Ina Coșeru, după ce a fost exclusă de pe lista PAS pentru alegerile din toamnă: „Nu am știut. A fost decizia partidului”

Ina Coșeru, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană din actualul Parlament, susține că nu a fost anunțată în prealabil despre excluderea sa de pe lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile din 28 septembrie. Potrivit acesteia, decizia a fost luată de formațiunea politică, pe care o sprijină încă din prima campanie electorală, de acum nouă ani.

„Nu, nu am știut. (…) Nu la inițiativa mea. A fost decizia partidului. Acum cred că liderii de partid trebuie să fie întrebați din ce cauză a fost luată această decizie”, a declarat Coșeru pentru NewsMaker.

Întrebată dacă, în ciuda excluderii, va continua să susțină PAS în campania electorală, Ina Coșeru a răspuns: „Eu am lucrat pentru această echipă timp de 9 ani, din 2016, din prima campanie. Da, sper să rămânem o echipă și să lucrăm în continuare împreună”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că formațiunea politică nu comentează excluderea Inei Coșeru de pe lista electorală.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista electorală cu care va candida la parlamentare. Primii pe listă figurează liderul formațiunii politice, președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și de vicepreședinta PAS și a actualului Legislativ, Doina Gherman.

Pe lista PAS se regăsesc, de asemenea, 36 de deputați din actualul parlament, inclusiv: Radu Marian, Lilian Carp, Vasile Grădinaru, Eugeniu Sinchevici și Liliana Nicolaescu-Onofrei. Lista completă poate fi consultată AICI.

În schimb, 25 din cei 63 de deputați ai PAS, aleși în urma scrutinului parlamentar din 2021, nu mai figurează pe lista formațiunii pentru alegerile din 28 septembrie. Printre numele cunoscute care lipsesc din noua componență prezentată de PAS se regăsesc Oazu Nantoi, Ana Racu, Boris Marcoci, Petru Frunze, Marcela Nistor, Vasile Șoimaru, Iulia Dascălu și Ina Coșeru. Lista completă poate fi consultată AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: