Ilan Șor

Cine sunt investitorii „gata să investească €10 miliarde în Moldova”? Ilan Șor: „Oameni din managementul de top”

Liderul Partidului „ȘOR”, deputatul condamnat penal de prima instanță de judecată Ilan Șor, nu a vrut să dezvăluie cine sunt investitorii dispuși să aducă în Moldova 10 miliarde de euro, în cazul în care acesta va deveni prim-ministru. 

Nu pot să dezvălui numele acestor investitori din motivul că, din păcate, la ora actuală, în Moldova, orice nume menționat de mine va fi ținta unor presiuni. Nu vreau să sabotez oamenii, însă vă asigur că sunt oameni din managementul de top la nivel internațional, care dețin propriile resurse legale și care sunt gata la ziua de astăzi să investească chiar mâine în țara noastră”, a spus Șor în cadrul unei conferințe de presă organizată pe 9 decembrie.

Amintim că Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii, potrivit informației publicate pe 9 decembrie. La scurt timp după acest anunț, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a prezentat Legea Magnitsky Moldova. Aceasta prevede alinierea legislației Republicii Moldova la sancțiunile internaționale. Proiectul de lege va fi suspus consultărilor publice. Printre prevederi se numără interdicția privind furnizarea unor servicii financiare către aceste persoane, inclusiv deschiderea unor conturi bancare, transferuri bănești, oferirea creditelor. Legea mai prevede că posturile TV care vor promova imaginea persoanelor sancționate ar putea rămâne fără licență de emisie.

Ilan Șor a fost condamnat, în 2015, în dosarul „furtul miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri. În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. În ultimele luni, cei șase deputați ai Partidului „ȘOR”boicotează ședințele plenare ale Legislativului.

Pe 7 decembrie, într-o adresare, prin internet, în fața unui public adunat pe stadionul din Orhei, Șor i-a cerut președintei țării să o demită pe Natalia Gavrilița și să îl numească pe el în funcția de premier.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

În locul lui Beliakov. Krasnoselski a numit un nou copreședinte al CUC din partea Tiraspolului

Constantin Kalinenok va deveni noul copreședinte al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene. Un decret în acest sens a fost semnat de liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Kalinenok îl va înlocui în această funcție pe Oleg Beliakov.

Vadim Krasnoselski a menționat pe rețelele de socializare că Beliakov demisionează din proprie inițiativă.

Luptător-apărător, reprezentant al forțelor de ordine, diplomat pacificator — astăzi el este eliberat din funcția de copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea Transnistriei, din proprie inițiativă, dar rămâne un exemplu de cetățean și patriot. Îți mulțumesc pentru serviciu”, a spus Krasnoselski.

Menționăm că noul copreședinte CUC din partea Tiraspolului, Constantin Kalinenok, a fost anterior șef de direcție în cadrul „ministerului de Interne” nerecunoscut al regiunii și a condus secretariatul așa-zisului „Consiliu de Securitate” local. Kalinenok participă la Operațiunea de Menținere a Păcii din 2006 și face parte din delegația CUC a regiunii transnistrene.

***

Comisia Unificată de Control este o forță tri-laterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din trimiși ai Republicii Moldova, regiunii transnistrene și Rusiei, care activează în Zona de Securitate de pe Nistru.

Principala sarcină a delegației Republicii Moldova în cadrul CUC este organizarea monitorizării situației din Zona de Securitate și adoptarea, pe baza consensului părților, a deciziilor preventive menite să asigure menținerea păcii și a ordinii publice în cadrul procesului de pacificare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: