Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost adăugați în lista persoanelor sancționate de guvernului Marii Britanii
Full Article 2 minutes read

Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost adăugați în lista persoanelor sancționate de guvernului Marii Britanii

Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii, potrivit informației publicate pe 9 decembrie.

Marea Britanic a anunțat că lista sancțiunilor în domeniul luptei anti-corupție a fost completată cu numele a cinci persoane. Printre acestea se numără Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Umplându-și buzunarele prin corupție și furt, actorii corupți au un efect coroziv asupra comunităților din jurul lor, subminând democrația și lipsind țările de resurse vitale în interes propriu. Ca urmare, peste 2% din PIB-ul global se pierde în fiecare an din cauza corupției”, se arată în comentariul autorităților britanice.

Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR” din Moldova, care a fost implicat în frauda bancară din Moldova, în 2014. Șor a fost acuzat de luare de mită pentru a-și asigura funcția de președinte al Băncii de Economii în 2014.

Vladimir Plahotniuc, un om de afaceri și fost politician, care a fugit de justiția moldovenească, implicat în capturarea și coruperea instituțiilor de stat din Moldova”, se arată pe site-ul guvernului britanic.

Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost adăugați în lista persoanelor sancționate de guvernului Marii Britanii

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Lista completă AICI.

În ședința din 31 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE)  a aprobat un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA. Potrivit acestora, activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și în Republica Moldova.

În cadrul unei emisiuni televizate din 8 decembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că sancțiunile adoptate de Guvernul SUA trebuie transpuse în legislația Republicii Moldova și planifică aceste acțiuni „în termen foarte scurt”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: