Слусарь, slusari
NewsMaker

„Îmi doresc ca toate materialele să fie desecretizate”. Slusari confirmă veridicitatea documentelor publicate de Reniță

Deputatul Alexandru Slusari, care a fost președintele Comisiei parlamentare privind investigarea furtului bancar, a confirmat veridicitatea documentelor publicate astăzi, 6 ianuarie, de colegul său din fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, privind beneficiarii „furtului miliardului”. Acesta a precizat pentru NM că aceeași listă au primit-o și membrii comisiei. Potrivit parlamentarului, documentele ar fi trebuit să fie desecretizate de conducerea Băncii Naționale. 

„Ceea ce a publicat Reniță coincide cu documentele pe care le au membrii comisiei”, a declarat Slusari pentru NM. Acesta și-a manifestat regretul că reprezentanții Băncii Naționale nu au pus în aplicare decizia parlamentului din 17 octombrie 2019. Potrivit acestuia, conducerea instituției ar fi trebuit să desecretizeze și să publice materialele privind furtul bancar.

„Foarte multe documente sunt catalogate drept „secrete”, deși eu nu înțeleg din ce cauză. Anexa la raportul Kroll 2 am primit-o numai după ce am semnat documentul care ne interzice să publicăm informațiile, de aceea am decis că nu vom publica, însă vom numi principalele nume ale beneficiarilor. Ceea ce am și făcut. Dar îmi doresc foarte mult ca toate materialele să fie desecretizate”, a explicat Slusari. Potrivit acestuia, mai există și ați beneficiari, deși numele acestora nu sunt „atât de cunoscute”.

Potrivit lui Alexandru Slusari, în prezent, există cel puțin opt copii ale anexei care conține numele beneficiarilor „furtului miliardului”: la procuratură, la Banca Națională, la liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, la cinci membri al comisiei parlamentare care a investigat jaful bancar. Slusari presupune că și președintele Igpor Dodon, precum și reprezentanții SIS și CNA au obținut copii ale documentului.

Deputatul consideră că scopul principal a lui Reniță a fost să îl pună într-o lumină proastă pe procurorul general, Alexanr Stoianoglo, care amintim, a spus jurnaliștilor că nu a văzut lista cu beneficiarii furtului bancar.

Precizăm că, anterior, PDA a solicitat Băncii Naționale să pună în aplicare decizia nr 143 a legislativului, din 17 octombrie și să publice, până la 1 ianuarie 2020, lista beneficiarilor finali, lucru care nu s-a întâmplat. Amintim că astăzi, 6 ianuarie, deputatul PDA, Iurie Reniță, a publicat câteva fragmente despre care a scris că ar face parte din raportul Kroll 2, privind beneficiarii finali ai furtului bancar. Cea mai mare parte a numelor au fost, însă, publicate și anterior în presă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: