Importurile de grâu, porumb și floarea-soarelui în Moldova vor fi supuse licențierii. Bolea: „Va contribui la protejarea producătorilor locali”
Full Article 2 minutes read

Importurile de grâu, porumb și floarea-soarelui în Moldova vor fi supuse licențierii. Bolea: „Va contribui la protejarea producătorilor locali”

În Moldova a fost introdusă acordarea de licențe, pe perioada stării de urgență, pentru importurile unor mărfuri agricole. O dispoziție în acest sens a fost aprobată pe 4 octombrie de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit deciziei CSE, importurile de grâu, porumb și floarea-soarelui vor fi supuse licențierii pe durata stării de urgență.

Conform dispoziției, vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Totodată, mărfurile încărcate spre expediere până la emiterea prezentei Dispoziții nu vor fi supuse licenței de import.

În cadrul unei conferințe de presă din 4 octombrie, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat că măsura respectivă a fost luată „pentru a stabiliza prețurile pe piața internă”.

Scopul nostru este de a controla și a monitoriza importul de cereale, asigurând, astfel, calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară”, a subliniat oficialul.

Precizăm că, anterior, România a restricționat importurile de cereale din Moldova și Ucraina. Potrivit ministrul Agriculturii de la București Florin Barbu, în acest fel autoritățile din țara vecină „protejează producția românească și munca agricultorilor români”. Detalii AICI.

***

De menționat că, la sfârșitul lunii iulie, autoritățile moldovenești au anunțat că în acest an recolta de cereale din prima grupă în Moldova va depăși 1,2 milioane de tone. Această cifră este de două ori mai mare decât în 2022. Moldova are nevoie de puțin peste 400 000 de tone de grâu pentru consumul intern. Tot surplusul recoltei de grâu trebuie să fie exportat de către fermieri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: